Ny generation tallriksredskap från Kverneland

Inför Agritechnica 2022 presenterar Kverneland nu ett flertal nyheter inom bland annat jordbearbetning. Den nya generationens tallrikskultivator Qualidisc har fått förbättrad prestanda och utökade användningsområden.

Kvernelands nya tallrikskultivator Qualidisc har fått utökade användningsområden och förbättrad prestanda. Den kan dessutom utrustas med småfrölåda och ljuspaket. Foto: Kverneland

Den nya Qualidisc lämpar sig enligt Kverneland för allt från grund såbäddspreparering till djup kultivering, med god genomskärning och inblandning av fånggrödor och andra växtrester.

Fullständig genomskärning

– Vi har förbättrat tallrikarnas placering för att förbättra penetreringen och säkerställa fullständig genomskärning av markytan, särskilt under torra förhållanden. Vi har också förbättrat utjämningseffekten på varje sida. Själva den koniska tallriken förblev densamma, eftersom den är bevisat framgångsrik på marknaden. Kverneland-tallriken är en av de hårdaste på marknaden. En ytterligare förändring är att vi erbjuder två ramversioner på de bogserade modellerna. Den längre versionen kan nu också utrustas med bakre Actipress Twin- eller dubbel ribbvält packaren, säger Carl Thestrup, produktchef för jordbearbetningsredskap hos Kverneland i ett pressmeddelande.  

För en god kontakt mellan frö och jord är återpackningen mycket viktig enligt Kverneland. Därför erbjuder man ett brett urval av packvältar för olika jordtyper och förhållanden. Man har också gjort om konstruktionen av sidodeflektorerna för att undvika ojämnheter mellan dragen.  

Så fånggrödor

För att säkerställa en god skär- och blandprocess i arbetsområdet och undvika blockering har Kverneland byggt Qualidisc med 900 millimeters avstånd mellan raderna, vilket samtidigt ska ge en bra utjämning. Ett par stjärnformade tallrikar som tillval i stället för två standardtallrikar, en monterad fram till höger och en bak till vänster, förbättrar utjämningseffekten i lätta och porösa jordar och ger ytterligare styrning av jordflödet.

För ytterligare ökad effektivitet kan alla Kverneland Qualidisc-modeller utrustas med småfrölådan A-drill med 200 eller 500 liters behållare. A-drill har en separat doseringsanordning och gör det möjligt att så utsäde som exempelvis fånggrödor i en överfart. 

Vid transport på väg är alla Qualidisc-modeller godkända för upp till 40 km/h i Europa. Ett nytt belysningssystem med ett stabilt fäste kan dessutom monteras fram och bak på alla Qualidisc-modeller för ökad trafiksäkerhet.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste