Testar jordbruket på franska landsbygden

För några veckor sedan lämnade Valdemar Jensen, 21 år, sitt hem i Kil i Värmland och begav sig i väg på utlandsjobb på den franska landsbygden, nordväst om Le Mans, utanför en liten by som heter La Bosse.

 

Valdemar Jensen har hunnit med att göra det mesta på gården i Frankrike där han arbetar just nu. En av uppgifterna som han fått att bita i har varit att hjälpa till att bygga en såmaskin. Som syns på bilden har den utsädestank och fläkt monterad fram på traktorn och den egenbyggda såmaskinen bakom. Foto: Valdemar Jensen


– Jag har jobbat inom pappersindustrin i tre år nu och kände att det var dags för någonting nytt. Mina jämnåriga kusiner hade varit ute på arbetsresor och tyckte att det var utvecklande, så jag kände för att resa i väg och lära mig något nytt jag också.

Ett intresse för både jordbruk, som han har med sig från uppväxten hemma på gården, och ett intresse för mekanik fick honom att börja söka jobb inom jordbruk utomlands. Först ville han helst i väg till antingen Kanada eller Australien, men corona satte stopp för de planerna och han kom i stället i kontakt med gården i Frankrike, via JUF.

– Även om det inte blev som jag först hade tänkt så kände jag ändå att jag ville åka och att detta skulle bli en annorlunda upplevelse ändå, och det blev det verkligen, säger han.

Under den första provkörningen med den nya såmaskinen var det för mycket halm kvar på fältet för att det skulle fungera som tänkt. Christophe valde då att i stället använda en gammal spridare från 1973, som sprider 400 frön per meter. Själva spridaren är tolv meter bred. Sedan tallriksharvar han ner fröna i backen. Christoph får ut omkring 5-6 ton vete per hektar, vilket är lika mycket som grannen får fast att de både plöjer och harvar. 

Många tankar och idéer

I Frankrike har Valdemar fått arbete hos Christophe D´aillieres. Han driver två gårdar med cirka 100 nötkreatur och omkring 500 hektar till odling av allt ifrån raps, majs, bovete, solrosor och vete.

– Jag gör lite allt möjligt och har nog hunnit med det mesta under den tiden jag varit där. Tidigare har Christophe haft hjälp av sina bröder, som alla har andra jobb på sidan om, men nu är det jag som hjälper honom i stället.

Enligt Valdemar så är Christohpe en skicklig lantbrukare som har bra koll på själva jordbruket och på korna. Han har mycket tankar och idéer kring hur han vill driva sitt jordbruk som känns inspirerande och annorlunda mot vad Valdemar upplevt tidigare.

– Han är exempelvis väldigt kostnadsmedveten och använder exempelvis egna frön som han sållar och sedan betar med växtskyddsmedel mot svamp och insekter, innan han sår dem igen, säger Valdemar och fortsätter:

– Sedan kör han bara direktsådd. Det var något han började med när han flyttade till gården. Den har en del steniga åkrar som är svåra att plöja. Men han pratar även mycket om fotosyntes och att den ska ha möjlighet att verka och fungera året om. Han anser att den inte verkar lika bra om man vänder på jorden och att maskarna också gör mer nytta när de får stanna nere i jorden och inte hamnar uppe på ytan. Han pratar mycket om att de ska få lugn och ro att arbeta i jorden. Dessutom sparar han 13 000 liter diesel om året på att inte plöja och harva.

Förutom jobbet på gården har Valdemar även fått hänga med på vildsvinsjakt. Något som Christophe D´aillieres (längst till höger i bild) ägnar en stor del av fritiden till.  I Frankrike använder sig jägarna av gamla horn som de blåser istället för komradio.  

Liten areal bete

Även när det kommer till korna och betet använder Christophe en lite annorlunda metod, som Valdemar inte har stött på förut. Han använder cirka 20 hektar till bete och genom att dela in betesåkern i olika fållor klarar han sig på den arealen bete året om. Varje fålla innehåller cirka 20 rutor.

– Han ger korna 3–6 nya ”rutor” med färskt gräs varje dag beroende på hur många kor det är i varje grupp, och stänger samtidigt av de tidigare betade delarna. På så vis får korna hela tiden färskt gräs och det gräset som har betats och trampats ner får chansen att vila och växa upp snabbare. Det verkar väldigt smart.

Ett varmare klimat än i Sverige gör att korna kan gå på bete året om, med ett visst stöd av extra foder under vintermånaderna.

Christophe köpte sin gård för ungefär tio år sedan och för cirka fem år sedan tog han även över driften av familjegården, efter att hans pappa plötsligt gick bort. Christophe arbetar flitigt och sköter om båda gårdarna. Men med ett avstånd på 40 minuter mellan gårdarna och många projekt på gång hinner han inte med så mycket annat.

– Jag ska vara där fram till maj. Men han skulle nog egentligen behöva anställa någon mer, som kan hjälpa honom. Det är svårt för honom att hinna med allt. Men han är snäll och trevlig och jag trivs bra med det jag gör.
 

Valdemar Jensen, är 21 år och bor vanligtvis utanför Kil i Värmland, men arbetar just nu på en gård i Frankrike, där han fått prova på det mesta. Inom lantbruket är han, som han säger, självlärd från arbetet hemma på föräldrarnas gård och andra gårdar under uppväxten. Tillsammans med sin lillebror driver Valdemar även en verksamhet där de köper in och fixar bilar för att sedan sälja dem vidare. De har bland annat byggt en del a-traktorer.

Teknikintresset fick styra

Under gymnasietiden gick Valdemar fyra år på teknisk linje på Älvkullegymnasiet i Karlstad och har efter det en examen som gymnasieingenjör. Under uppväxten har han hjälpt till hemma på den egna gården och på sin farbrors lite större gård och redan tidigt föddes intresset för lantbruk, men framför allt för traktorkörning och det praktiska arbetet på gården, men även för tekniken och för att meka, laga och bygga maskiner. Ett intresse som också visat sig användbart nu när han arbetar med Christophe.

– Han ville att jag skulle hjälpa honom att bygga en såmaskin. Det har jag aldrig gjort förut, säger Valdemar och skrattar.

– Vi svetsade ihop ramverket, byggde om alla såbillar och monterade 30 piggar med tillhörande såbillar som går ner i backen, och monterade alla slangar. Utsädestank och fläkt är monterad fram på traktorn och slangarna går under traktorn till såmaskinen och där fördelas alla frön. Vi testade den i veckan men då var det för mycket halm på det fältet så då gick det inte. Men vi får den kanske att fungera framöver.

Just nu är det vetesådd som står på agendan på gården och efter det majsskörd. Christophe tröskar majsen som helsäd och säljer den sedan som foder. Just nu är det en intensiv period på gården, med långa arbetspass.
 

Valdemar hjälper även Christophe med korna som finns på gården. Han är egentligen mer intresserad av teknik, men har erfarenhet av både får och kor sedan tidigare.

Svårt med språket

Att inte kunna franska är något som varit en utmaning för Valdemar under arbetet. Christophe kan engelska bra och har själv tidigare gjort liknande resor till Nya Zeeland och Kanada. På gården har han även hjälp av en 19-årig praktikant och med honom är kommunikationen för Valdemar lite svårare.

– Praktikanten kan bara franska så vi kommunicerar med Google konversation och kroppsspråk.

Över lag upplever Valdemar att kunskapen i engelska är dålig i området där han jobbar och har själv bestämt sig för att börja plugga franska för att underlätta kommunikationen.

Utvecklande upplevelse

I framtiden drömmer Valdemar om att starta ett eget företag, kanske inom något som rör traktorer, entreprenad eller teknik av något slag.  Han planerar att plugga ekonomi på högskolan när han känner sig färdig med resandet, men vet ändå inte exakt vad han vill syssla med i framtiden. Han håller det lite öppet men är övertygad om att resan till Frankrike kommer att gynna honom oavsett vad han tar sig för.

– Jag gör det här för min egen skull. Det känns utvecklande att få se något annat och det är ju bra att kunna visa upp i sitt CV att man vågat ta sig i väg, säger han.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 20 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste