”Vi har roligare på jobbet”

Årets vinnare av Årets landsbygdsföretagare i Värmland blev Henrik Wejdmark och Erik Gustavsson. De driver varsitt lantbruksföretag, men har sedan 2016 ett nära samarbete när det kommer till odling.

 

Priset Årets landsbygdsföretagare i Värmland delades ut av Landshypotek Ekonomisk Förening i region Wermland. Vann gjorde Henrik Wejdmark och Erik Gustavsson. Foto: Landshypotek


– Det var jättekul att få uppmärksamhet och den här utmärkelsen. Det är skönt att få feedback på att man gör rätt saker. Eller att man i alla fall uppskattas för det man håller på med, säger Henrik Wejdmark, till Jordbruksaktuellt.

Priset delades ut vid en träff som anordnades av LRF Ungdomen i Värmland tillsammans med och Landshypotek. Varken Henrik eller Erik minns exakt vad det var som gjorde att deras odlingssamarbete startade. Eller vem som tog initiativet.

– Men vi arrenderar mark av samma markägare, så det var nog kanske så våra vägar korsades. Vi såg fördelar med att kunna samodla, berättar Henrik.

800 hektar tillsammans

Henrik Wejdmark driver Sörby gård, där han inriktat sig på kviguppfödning åt Vadsbo Mjölk. På gården finns 940 koplatser. De säljer 450 kvigor till Vadsbo Mjölk och 100 blandraskvigor till slakt varje år.

På Erik Gustavssons gård Skårebol Hjorttorp har Erik ekologisk växtodling av havre, bovete, ärtor, bönor och raps.

– Vi har 400 hektar vardera som ingår i en växtföljd. Och så byter vi skiften varje år så som det passar. Nu håller vi på och rationaliserar för att det ska bli ännu effektivare arrondering, säger Henrik.

Av de 800 hektaren är det mesta arrenden.

– Vi har gjort upp med alla markägare att vi båda två får bruka marken oavsett vem som står på arrendekontraktet, berättar Henrik.

Konventionella djur

Båda två är måna om att jorden ska må så bra som möjligt och har de senaste åren investerat mycket i till exempel täckdikning, vilket har gett resultat.

All växtodling är ekologisk och förut såldes även djuren som ekologiska. Men när Vadsbo Mjölk gick tillbaka till konventionell mjölkproduktion fick Henrik haka på.

– Vi tappade ekostödet på alla kvigorna, så det var lite tråkigt. Men vi kompenserades en del, så det blev inte så hemskt som det skulle kunna ha blivit.

Än så länge driver Henrik och Erik växtodlingarna var för sig. Men Henrik säger sig vara öppen för att i framtiden kunna bilda något ihop.

Vad får ni ut av att samarbeta?

– Arronderingen blir jättemycket bättre. Innan hade vi många skiften som låg runt omkring varandra. Nu kan vi odla med samma gröda på större områden, säger Henrik och fortsätter:

– För Erik blir växtodlingen jättebra när han får in 400 hektar vall utan att behöva tänka på avsättningen för den.

Det är också en fördel när det kommer till ogräsbekämpning.

– Vallen dödar mycket ogräs när den ligger i tre år. När man skördar en vall tre gånger per år, då huggs tistlar och andra ogräs. Vallen är också ofta tät och täcker bra, säger Henrik.

Genom odlingssamarbetet har Henriks maskinbehov och maskinkostnader minskat mycket, och han kan främst fokusera på sådant som hör djuren till.

– Och sedan är det jätteroligt! Vi har roligare på jobbet!

Duktiga anställda

En annan person som är väldigt driven i samarbetet är Eriks kusin Filip Eliasson som är en duktig växtodlare och grävmaskinist. Henrik beskriver honom som en eldsjäl som driver på både Henrik och Erik. Henrik hyllar även sina tre egna anställda som alla varit på gården i minst sju år.

När Jordbruksaktuellt ringer i vecka 43 håller Henrik på att täckdika tio hektar, och Erik har fullt upp med höstplöjning.

Henrik håller även på att planera för att eventuellt utöka med fler djur och tanken är att man ska bygga satellitbrunnar. När och var är inte helt spikat, men anledningen är för att kunna spara flytgödsel till våren när Henrik tycker att den gör mest nytta.

Hur ser du på situationen med höjda kostnader på insatsvaror?

– Det är väldigt tråkigt. Dieselpriset märker man av direkt. Det har stigit med tre kronor sedan i våras. Lägg sedan till ökade kostnader för gödsel, el och foder. Jag vet inte var det ska sluta.

Hur hanterar ni det?

– Det blir mer aktuellt att prata om sparsam körning igen. Att påminna de anställda om hur viktigt det är att stänga av maskiner, inte ha dem på tomgång och att köra med gps på gärdet. Att tänka på hur man står när man blandar foder och inte åka runt i onödan. Vi har också solceller installerade sedan i fjol och vi håller just nu på att komplettera en ansökan till Klimatklivet om att få köpa en ellastare, berättar Henrik.

 

Motivering

”Med god företagsanda driver de framgångsrika verksamheter på sina respektive gårdar utanför Kil – Henrik Wejdmark med kviguppfödning och Erik Gustavsson som ekologisk växtodlare. Deras samarbete medför effektivisering och kostnadsbesparingar till bådas förtjänst.”

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste