Talmannen föreslår Magdalena Andersson som statsminister

Vid en pressträff under måndagen meddelade talman Andreas Norlén att han kommer föreslå Socialdemokraternas Magdalena Andersson som ny statsminister. Detta trots att ingen överenskommelse nåtts mellan Socialdemokraterna och Vänstern.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Den 11 november fick Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson uppdraget att sondera förutsättningarna att bilda regering. Sonderingsuppdraget förlängdes den 16 november. Trots att ingen överenskommelse nåtts med Vänsterpartiet meddelade Magdalena Andersson i dag att hon är redo att prövas i kammaren, och talman Andreas Norlén meddelande att han beslutat att föreslå Magdalena Andersson som nästa statsminister.

– Statsministeromröstningen kommer ske på onsdag klockan nio på morgonen, meddelande Andreas Norlén vid pressträffen.

Socialdemokraterna förhandlar fortfarande med Vänsterpartiet, och det är i frågan gällande pensionerna som man ännu inte kunnat enas.

– Vi Socialdemokrater och Miljöpartister står redo att diskutera ytterligare rejäla förstärkningar för de sämst ställda pensionärerna. Tyvärr har vi inte rett ut alla detaljer, och vi har inte nått ända fram. Därför har jag meddelat talmannen i dag att det ännu inte är klarlagt om det finns förutsättningar för mig att bli accepterad av riksdagen och bilda regering. Men som talmannen sa kommer han föreslå mig och en omröstning kommer ske. Det är ett beslut som jag har full respekt för. Jag har haft elva dagar på mig att sondera och Sverige behöver få en regering på plats för att ta itu med de problem vi haft. Den återstående tiden fram till onsdag kommer jag ägna mig åt fortsatta förhandlingar, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Jag är övertygad om att om vilja finns så kan vi stärka ekonomin för de pensionärer som har det sämst ställt på ett sätt som inte omöjliggör en regeringsbildning. Däremot är det tydligt att det är bråttom.

Exakt vad det är som partierna inte kan enas om vill Magdalena inte svara på.

– Jag ska inte gå in på exakt var någonstans vi befinner oss i detalj i förhandlingarna, men det handlar om hur man skulle utforma en förbättring. 

– Om kammaren skulle godkänna mitt förslag så ser jag framför mig att vi får en regeringsförklaring i kammaren och en ministerlista på fredag, och en skifteskonselj på slottet på fredag eftermiddag. Skulle hon inte bli vald får jag återkomma med andra besked, avslutar talman Andreas Norlén.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste