Från plog till såmaskin – här är Lemkens nyheter

Likt de flesta andra tillverkare inom lantbruksteknikbranschen presenterar Lemken nu en rad nya redskap och maskiner inför 2022. Företaget har en bred uppställning nya produkter för allt från jordbearbetning och sådd till smart ogräsrensning.

Lemkens nya såmaskin Solitair DT har både packarhjul som förredskap och ett integrerat tallriksredskap för såbäddspreparering. Såmaskinen ska också ha ett lägre dragkraftsbehov än tidigare modeller i storleksklassen. Foto: Lemken

Tyska Lemken har nu offentliggjort ett flertal produktnyheter, däribland den mångsidiga såmaskinen Solitair DT som är utrustad med två uppsättningar packarhjul och integrerat tallriksredskap för såbäddspreparering.

Integrerat tallriksredskap

Solitair DT finns i arbetsbredder om 6–9 meter och är enligt Lemken mycket lätt att dra, vilket innebär att såmaskinen kan hanteras även med mellanstora traktorer. Tack vare de främre packarhjulen som jämnar till jorden behövs inte lika mycket förarbete.

Det efterföljande integrerade tallriksredskapet som preparerar såbädden kan utrustas med olika typer av tallrikar för djupare eller grundare bearbetning. De 465 millimeter stora tallrikarna är individuellt upphängda med bladfjädrar som ska skydda mot överbelastning.  

Hjärtat i Solitar DT är enligt Lemken de elstyrda utmatningsenheterna som även tål gödningsmedel och som förser var sin fördelare med utsäde. Lemken har satsat på sina beprövade dubbla skivbillar OptiDisc med parallellogramupphängning och möjlighet till delavstängning av rader.

Delad utsädesbehållare

Utsädesbehållaren rymmer 5 100 liter och finns också i delat utförande för samsådd av utsäde och gödning eller två olika utsäden. För kombinerad sådd erbjuder Lemken antingen Single-shot eller Double-shot där de olika komponenterna matas ut tillsammans eller var för sig via en särskild gödningsbill.

Lemken inför ISOBUS-styrning hos sin nya plog Juwel 8i med upp till åtta programerbara scenarier. Foto: Lemken

För jordbearbetningen som föregår sådden har Lemken tagit fram den nya plogen Juwel 8i med ISOBUS-styrning och den nya kultivatorn Karat 10.

Juwel 8i är en delburen växelplog som nu utrustats med iQ plough vilket enligt Lemken innebär en ökad komfort och enklare inställning för användaren. Plogen kan styras via en ISOBUS-kompatibel terminal och tack vare den elhydrauliska vändningsmekanismen kan upp till åtta olika scenarier programmeras och styras med endast en knapptryckning.

Lätt att dra

Hos Karat 10 har Lemken också satsat på att redskapet ska vara lätt att dra. Uppbyggnaden med tre balkar i ramen är enligt tillverkaren en mer städad konstruktion än hos tidigare generationer kultivatorer, där pinnarna numera är symetriskt anordnade i förhållande till draget.

Karat 10 är den senaste generationens pinnkultivator från Lemken med ny ramkonstruktion och ett brett utbud av utrustning och tillval. Foto: Lemken

Samtidigt som denna design gör kultivatorn lättare att dra bidrar den också till en intensivare inblandning av växtrester och att redskapet drar mindre i sidled. Jämfört med tidigare versioner av Karat har Lemken bland annat utvecklat nya avlednings- och utjämningsplåtar för bättre inblandning och minskad risk för åsar mellan dragen. Man erbjuder också kultivatorn i fler utrustningsvarianter för olika odlingsmetoder.

Kultivatorn finns i arbetsbredder från tre till sju meter i både buret och bogserat utförande och Lemken erbjuder ett brett urval av för- och efterredskap för olika förhållanden och jordtyper.

Solitair DT ska enligt Lemken vara tillgänglig inför höstsådden 2022 medan Juwel 8i och Karat 10 blir tillgängliga i mars respektive sommaren 2022.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste