EU-parlamentet klubbar igenom nästa CAP

Vid en omröstning under tisdagen klubbade EU-parlamentet igenom de kommande årens gemensamma jordbrukspolitik, CAP. Reformen ska träda i kraft år 2023, och gälla fram till och med 2027.

Efter lång tid av förhandlingar har nu även EU-parlamentet enats om nästa CAP. Nästa steg är att rådet ska godkänna de nya reglerna, och därefter träder de i kraft år 2023. Foto: Mostphotos

Vid omröstningen om huvudrapporten, den så kallade CAP strategic plan, röstade 452 EU-parlamentariker för, 178 emot och 57 la ner sina röster.

– Det var på tiden. Nu kan Sveriges bönder få klarhet i vilka regler de måste följa, säger Centerpartiets europaparlamentariker Emma Wiesner, i ett pressmeddelande där hon tillägger:

Centerpartiets europaparlamentariker Emma Wiesner var en av de 452 parlamentariker som röstade för den nya reformen. Foto: Centerpartiet 

– Precis som med alla kompromisser så finns det flera saker som jag inte älskar i EU:s nya jordbruksreform, men det viktigaste i det här läget är att bönderna får den långsiktighet de behöver, matproduktion i Europa är en överlevnadsfråga.

Flexiblare och grönare

Reformen styr bland annat hur EU:s pengar till jordbrukssektorn ska användas, och för Sveriges del handlar det enligt Centerpartiet om sju miljarder årligen för landets lantbrukare och ytterligare pengar i landsbygdsatsningar.

Den nya reformen ska vara både flexiblare och grönare än föregångaren. Bland annat ligger större fokus på miljöåtgärder. De första två åren ska exempelvis minst 20 procent av direktstöden vara vigda åt miljösatsningar, därefter ökar summan till 25 procent. I pelare två så vigs 35 procent av stöden till miljö- och klimatsatsningar. I nästa CAP ska även minst 10 procent av direktstödet gå till små och medelstora jordbruk, och tre procent har öronmärkts till unga lantbrukare.

Godkännas av rådet

Medlemsländerna ska även ta fram nationella strategiska planer som visar hur CAP-reformen ska tillämpas nationellt. Medlemsländerna har fram till 31 december på sig att lämna in sin plan till EU-kommissionen,och EU-kommissionen ska därefter godkänna de strategiska planerna.

De nya reglerna ska godkännas av rådet och kommer därefter att träda i kraft år 2023, efter en övergångsperiod 2021–2022, och gälla till 2027.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste