Magdalena Andersson är Sveriges nya statsminister

Under onsdagsmorgonen genomfördes statsministeromröstningen i riksdagens kammare. I en jämn omröstning valdes Magdalena Andersson till Sveriges nya statsminister och blir därmed även landets första kvinnliga statsminister. 

Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Sverige är ett fantastiskt land, det finns så mycket som vi kan vara stolta över i Sverige. Men det är också tydligt att vi står inför flera allvarliga problem. Och jag står redo att leda en regering som gör det som krävs för att vi ska ta itu med detta, säger Magdalena Andersson i en presskonferens efter omröstningen, och fortsätter:

– Som ni vet lägger jag tyngdpunkten på tre områden. För det första vill jag vända på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka det våld som plågar Sverige. För det andra behöver vi öka takten i klimatomställningen, för att minska Sveriges klimatutsläpp men det är också så vi skapar framtidens jobb i hela vårt land. För det tredje vill jag påbörja arbetet med att ta kontroll över välfärden, så att alla medarbetare kan ha schyssta villkor så att de kan göra det jobb de behöver. Av respekt för alla som jobbar och har byggt upp vårt land, ska vi ha trygga socialförsäkringar och pensioner.

I omröstningen landade resultatet på 117 för, 174 emot och 57 ledamöter la ner sina röster. För att bli statsminister krävdes majoritet av rösterna, och hade 175 ledamöter röstat emot hade Magdalena inte godkänts som statsminister.

Enligt vad partierna meddelat innan omröstningen så röstade Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna rött. Centerpartiet och Vänsterpartiet röstade gult. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade grönt.

Under eftermiddagen kommer en röstning att ske om nästa års statsbudget.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 24 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste