Oppositionens budgetförslag röstas igenom – MP lämnar

Under eftermiddagens budgetomröstning röstade en majoritet, 154 mot 143, för det gemensamma budgetalternativ som M, KD och SD lagt fram. Detta innebär att regeringens budget föll och till följd av detta lämnar MP regeringen.

Märta Stenevi, Miljöpartiet. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Vi kan inte sitta i en regering som tvingas genomföra en politik som Sverigedemokraterna förhandlat fram, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, vid en pressträff.

Då Magdalena Andersson valdes som statsminister med grunden att skapa en koalitionsregering tillsammans med MP, kan en ny statsministeromröstning behöva hållas.

– Vi är beredda att ställa oss bakom Magdalena Andersson som statsminister, säger Märta Stenevi, som också ber att få återkomma vad gäller detaljer kring vad som händer med tidigare överenskommelser som partiet förhandlat fram.

Under en pressträff senare på eftermiddagen meddelade statsminister Magdalena Andersson att hon har begärt sig entledigad i rollen som statsminister.

– Enligt praxis så bör en koalitionsregering avgå om ett parti väljer att lämna regeringen. Min bedömning är att motsvarande måste gälla även när riksdagen har valt en ny statsminister, även om den nya regeringen ännu inte har tillträtt. Trots att det parlamentariska underlaget tycks oförändrat i regeringsfrågan bör det prövas på nytt, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– För mig handlar det om respekt, men jag vill heller inte leda en regering där det kan finnas grund att ifrågasätta dess legitimitet, säger hon.

Magdalena har meddelat talman Andreas Norlén att hon fortsatt är redo att bli statsminister, men för en socialdemokratisk enpartiregering.

Enligt SVT innebär oppositionspartiernas förslag att regeringens familjevecka inte kommer införas. Inte heller nya medel för extratjänster och introduktionsjobb, och byggsubventioner och energieffektiviseringar avskaffas.

Ändringarna innebär även att anslaget om köp av skog för två miljarder kronor för att stora arealer fjällnära skog inte ska brukas inte blir av.

I stället kommer pengarna att användas till ett jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer, sänkt skatt på bensin och diesel och en satsning på höjda löner för poliser och mer pengar till olika sektorer inom rättsväsendet.

Källa: SVT

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 24 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera