Lantmännen: Extrem situation på gödselmarknaden

Det har varit några år med relativt låga gödselpriser. Men det har slagit tillbaka flera gånger om det senaste året. Nu står vi inför rekordhöga gödselpriser som inte verkar ge med sig i första taget. 

 

Under 2020 var priset på N27 förhållandevis konstant. Men sedan januari 2021 har priset stigit med ungefär 160 procent. 
– Gödselpriserna drivs från två håll. Det är gaspriserna som pressar upp tillverkningskostnaden och sedan är det urea-priset som drar upp marknadspriset på gödsel, säger Göran Larsson, chef för kalk och växtnäring på Lantmännen. 

Enligt Göran Larsson som arbetar som chef för växtnäring och kalk på Lantmännen är situationen väldigt allvarlig. 

– Jag är väldigt orolig. Det här är en situation som vi aldrig har haft förut. Vi hade något liknande 2008-2009. Men det var inte i närheten av så här höga priser som vi har nu. Vi ser egentligen inget tecken på att priserna håller på att försvagas, säger han.  

När Jordbruksaktuellt pratar med Göran i början av november uttrycker han sin oro för hur de extremt höga priserna som noteringen 610 euro per ton vid fabrik i Tyskland kommer att påverka marknaden framöver. 

– Det är nu jag tror att vi kommer att få en tveksamhet från lantbrukare att köpa gödsel på de här nivåerna. Det är svårt för en lantbrukare att avgöra hur man ska göra. Många hoppas att priserna ska sjunka. Och det kommer de att göra en dag. Men chansen att de sjunker till våren tror jag är ganska liten.

Enligt Göran har gödselpriset på N27 stigit med ungefär 160 procent i Sverige det senaste året. Fosfor och kalium har också stigit i pris. 

Hur vet ni vad ni ska sätta för pris när marknaden är så ostadig?

– Vi lägger mycket tid på att analysera marknaden för att göra så bra inköp som möjligt, men i slutändan måste vi följa den internationella marknaden. Det finns en rätt skarp konkurrens mellan olika leverantörer i Sverige. Så jag kan inte gå in så mycket mer på hur vi prissätter. Men vi från Lantmännen har ju verkligen inget intresse av att gödseln är för dyr. För vi vill att odlingen ska vara lönsam och att vi får in mycket spannmål. Vi vill att våra kunder ska göra en så bra gödselaffär som möjligt. Det är vårt mål.  

Göran tycker att även om en del leverantörer har minskat sin tillverkning så har Lantmännen ändå kunnat hålla ett någorlunda normalt sortiment hittills. Han menar även att de till dagens datum (4 november) sålt ungefär som normalt. Men att de ännu extremare priserna kan påverka framåt. Men hur mycket det kommer att påverka när året har passerat är svårt att säga. 
 

Enligt Göran Larsson finns det en risk om för många till följd av de extrema priserna väntar med att säkra upp sitt gödselbehov, att det kan bli brist på gödsel till våren. Foto: Camilla Calmsund

Vänta inte för länge

Enligt Göran är det viktigt att man som odlare tänker igenom och räknar och tittar på den optimala växtnäringsstrategin i varje enskilt fall. Han rekommenderar att man säkrar upp, då de höga spannmålspriserna som är nu gör att det finns en lönsamhet trots den dyra gödningen. Och att man inte väntar allt för lång tid att köpa, då logistiken kring gödseln är väldigt tajt. 

– Det är en process att göra ett inköp, att få en leverans från tillverkaren, få det genom vår terminal, packa och få ut det till lantbrukarna. Vi har ett flöde som nästan behöver rulla hela året för att vi ska klara det här. Så jag är lite orolig för den logistikkedjan till våren.

Vad ska man göra som lantbrukare?

– Håll kontakt med din säljare och diskutera hur marknads- och tillgångsituationen ser ut. Vi försöker hålla alla våra säljare uppdaterade. Om väldigt många väntar fram till februari - mars med att göra sin beställning. Då kommer det att bli svårt. Jag vill varna för det! 

Vad krävs för att marknaden ska lugna ner sig?

– Gaspriserna måste sjunka betydligt, Det hänger mycket på hur vädret blir framåt och hur mycket gas som Ryssland kan skicka. Men det kommer inte räcka att gaspriserna sjunker. Utan balansen måste ändras och då måste Kina börja exportera urea igen. Och just nu säger de precis tvärtom. Vi ser också att Indien fortfarande har ett jättestort köpbehov framåt. Och ingen förstår hur de ska få tag i sin urea. 

Är det här ett extremfall eller är det här något som vi kommer att få vänja oss vid?

– Det här är extremt! Det är jag övertygad om. Det kan aldrig vara så här höga priser långsiktigt. Det kan ändra sig om en eller två månader eller så kan det ta ett halvår eller kanske ett år. Det är omöjligt att säga, men det kommer inte vara för alltid, säger Göran, men menar dock att en långvarig konsekvens kan bli att vi blir kvar i en något högre grundnivå än vad det varit tidigare.

 

Logistiken kring gödseln är tajt i Sverige. Gödsel till Sverige tas i huvudsak in via fyra terminaler via båtar som tar 3 000 – 4 000 ton. Sedan ska den packas i storsäckar om 750 kilo, för att därefter köras ut till lantbrukare. 
– Kommer för många beställningar för sent och för nära användningstidpunkten blir det svårt att klara logistiken, säger Göran Larsson. Foto: Göran Larsson

 

Bakgrund

Urea är det främsta kvävegödselmedlet i länder som Kina, Indien, Brasilien och USA. Det används en del i Europa också, men i stort sett inget i Skandinavien. Det är ureamarknaden som styr priserna på kvävegödselmedel som baseras på ammoniumnitrat, som exempelvis N27 eller N34, som ofta används i Sverige. 

Enligt Göran Larsson på Lantmännen har situationen på gödselmarknaden gått från överutbud av urea, då Kina under några år kraftigt ökade sin tillverkning och exporterade massor, till att i princip helt ha vänt och stoppat all export. Detta till följd av att tillverkningen till stor del bygger på kolkraft, som man vill minska beroendet av, vilket resulterat i att man fått stänga ner tillverkning.

För ungefär ett år sedan, när Indien som är en stor importör av urea, fick svårt att få tag i allt de behövde för att säkra sitt lands odling, började priserna att stiga och så har det fortsatt.  

Den sista faktorn som tillkommit under hösten och drivit på priserna och tillgången ytterligare är de höga naturgaspriserna ute i Europa. Anledningen är dels låga gaslager efter en kall vår ute i Europa. Dessutom har EU har inte lyckats öka naturgasleveranserna från Ryssland på grund av ett visst politiskt spel och en del juridiska komplikationer kring Rysslands nya gasledning Nordstream 2.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 27 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste