Svenska Foder: ”Det finns mer att förlora på att snålgödsla eller att inte gödsla alls”

Johanna Öwall är ansvarig för växtodling på Svenska Foder, och hon konstaterar att de historiskt höga priserna på gödning skapat en återhållsamhet från kundernas håll. Men hon uppmanar alla som ännu inte köpt in sitt behov att göra det, för att inte förlora intäkt.

 

Johanna Öwall är ansvarig för växtodling på Svenska Foder. Hon förstår att man som odlare kan tycka att det tar emot med de höga gödningspriserna. Men hon menar samtidigt att det är viktigt att gödsla för att man ska få ut en bra vara i slutänden, särskilt när priserna för spannmål och raps är höga. Foto: Svenska Foder

– Redan när gödningssäsongen började så var det ett relativt högt pris. Och då är det en ganska vanlig strategi att man delar upp sina inköp som en riskspridning, berättar Johanna Öwall. 

Men i och med att priserna i år har stigit väldigt kraftigt sedan dess, så finns det en ännu större grupp lantbrukare än normalt som inte har köpt klart den växtnäring som de behöver. Johanna berättar att Svenska Foder till dagens datum sålt strax över hälften av vad de brukar sälja ett normalår räknat i kilo. 

– Då är man helt plötsligt ganska många som ska ta del av den kakan som är kvar. 

Skenade gaspriser som påverkar tillverkningen och tillgången gör inte situationen bättre. 

– Tittar man på gaspriserna så har vi några kalla månader framför oss på norra halvklotet. Så tyvärr har gastillverkarna mycket att vinna på att hålla priserna uppe helt enkelt, säger Johanna. 

Minimera påverkan

Hon menar att Svenska Foder har märkt av en begränsad tillgång på gödning från tillverkarna, även om det ännu inte är någon kris. 

– Nu jobbar vi för att minimera den påverkan ut till våra kunder. Men det finns en risk att det blir ännu mer begränsat ju närmare vårbruket vi kommer, tyvärr. 

Och ju närmare vårbruket man kommer desto mer konkurrens blir det om lastbilarna som ska leverera insatsvarorna, vilket kommer påverka leveranstiderna. 

– Jag förstår verkligen att priset känns högt och att man psykologiskt vill skjuta på beslutet. Men så som vi ser på det i dag så kommer det inte att bli billigare, åtminstone inte innan vårbruket är över. Vad som händer längre fram är för tidigt att spekulera i nu, säger Johanna och fortsätter:

– Det är en kraftig rekommendation att beställa det man behöver. Det är ett högt pris på insatsvarorna men då kanske man ännu mer än innan ska tänka på att prissäkra delar av sin spannmålsskörd. För där har vi höga priser också. 

Inte snålgödsla

Johanna berättar att på Svenska Foder brukar de rekommendera sina kunder att säkra upp en tredjedel i taget i olika etapper. Och särskilt nu för att säkra upp i inkomstledet när insatserna är så dyra. 

– Det finns mer att förlora på att ”snålgödsla” eller att inte gödsla alls. Då är det bättre att man tar ett helhetsgrepp runt odlingen och säkrar upp på inkomsidan, säger Johanna. 

Vad kommer det här att få för konsekvenser för odlingen nästa år?

– Konsekvenserna av att inte gödsla alls eller mindre än behovet kräver gör att du inte använder den potential som finns i marken och att du i andra änden tappar på intäktssidan när spannmålspriserna är så höga som de är nu. Man måste gödsla varan för att få en kvalitetsvara. 

 

Foto: Mostphotos

Johannas tips! 

  • Se över vilka gödningstyper du behöver, beställ och be om omgående leverans. Annars kan det finnas risk att du inte får den gödning du vill ha och får lägga om till en annan strategi. 
  • Det är en god idé att säkra upp en del av skörden på grund av det höga raps- och spannmålspriset. Du får lägga en högre kostnad på insatserna, men du har också säkrat upp en del av intäkten.

 

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 27 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste