Kivi-Pekkas minsting plockar 900 kilo per minut

Det är ont om begagnade stenplockare till ett överkomligt pris. Därför har finska Pel-Tuote nu tagit fram sin nya Kivi-Pekka 3.3 med hög effektivitet och lågt dragkraftsbehov.

Kivi-Pekka 3.3 är vad man skulle kunna kalla företagets nya instegsmodell. Stenarna som plockar upp sållas från jord i tre steg och jorden kan sedan återföras till fältet. Foto: Trejon

Kivi-Pekka 3.3 är den senaste stenplockaren från andra sidan Östersjön som riktar sig till kunder som vill ha en något mindre men samtidigt kostnadseffektiv maskin. Kivi-Pekka 3.3 har en arbetsbredd på 3,3 meter och en två meter bred inmatning där kraftiga pinnar kan plocka upp stenar på upp till 35 centimeter.

Möta segmentet

Sedan tidigare erbjuder Kivi-Pekka stenplockare med arbetsbredder på upp till sju meter. Men trots att den nya stenplockaren blir den minsta i företagets sortiment har den en behållare på fem kubikmeter och kan plocka upp till 900 kilo sten per minut.

– Precis som hos tillverkaren Kivi-Pekka i Finland får vi som importör en hel del frågor kring begagnade maskiner, vilka det inte finns många av. Denna nya modell är framtagen just för att kunna möta detta segment och vi tror att det finns stor potential även i Sverige, säger Johan Schols, Marknads- och försäljningschef på Trejon i ett pressmeddelande.

Effektbehovet för tremetersmaskinen är 60 hästkrafter vilket öppnar upp möjligheter för fler lantbrukare med mindre traktorer. Maskinen har mekanisk drift, en axelvikt på under 1 000 kilo och kräver ett oljeflöde på 20 liter per minut.

Lågt effektbehov

Stenplockaren kopplas till traktorns lyftarmar via en dragstång vilket ska ge en precis och lättstyrd djupinställning samtidigt som ekipaget blir smidigt tack vare en liten vändradie.

När behållaren är full tippas stenarna ut, exempelvis i skopan av en efterföljande lastmaskin eller i en vagn. Tipphöjden är 2,1 meter och enligt tillverkaren är konstruktionen robust nog för tippning även i branta backar.

– Just det låga behovet på dragtraktorn är något som kännetecknar alla modeller från Kivi-Pekka, just med denna Kivi-Pekka 3.3 kan man så gott som säga att vilken traktor som helst klarar jobbet. Något som också varit målsättningen från början av utvecklingen, en modell till rätt inköpspris, med låg driftkostnad, låga krav på kringliggande utrustning samt fält, utan att tumma på kvalitet och kapacitet, säger Johan.

Den nya stenplockaren finns nu tillgänlig för beställning inför vårbruket nästa år.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste