Bäst i EU för elfte året i rad

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, publicerar årligen en rapport om försäljningen av antibiotika till djur. För elfte året i rad, är Sverige bäst i EU-klassen.

Data har samlats in från totalt 30 länder och försäljningen av antibiotika uppges i milligram per PKU, vilket ungefär motsvarar vikten av livsmedelsproducerande djur inklusive hästar i ett land uttryckt i kilo. I Sverige låg försäljningen under 2020 på 11,1 mg/PKU. Bara Norge och Island hade lägre försäljning, med 2,3 respektive 3,8 mg/PKU. Högst var försäljningen i Cypern, som låg på 393,9 mg/PKU. Därefter kom Polen och Italien, med en försäljning på 187,9 respektive 181,8 mg/PKU.

25 länder har lämnat in statistik varje år mellan 2011 och 2020, och sammanslaget för dessa länder hade försäljningen av antibiotika till djur minskat med 43 procent under perioden. 2011 låg den totala försäljningen på 161,4 mg/PKU och 2020 på 91,6 PKU.

Det är elfte året i rad som rapporten från EMA visar att svenska djurbönder använder minst antibiotika av alla EU-länder.

– Antibiotikaresistens är ett globalt och växande hot mot folkhälsan. Effektivaste sättet att minska överanvändningen av antibiotika i matproduktionen är att stärka djuromsorgen. Friska och glada djur behöver inga mediciner. Det är en insikt som vi svenska lantbrukare länge jobbat utifrån och det är glädjande att se att övriga EU-länder inspireras av vårt arbete, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström, i ett pressmeddelande.

Läs hela rapporten här.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 02 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste