“Det var på tiden att det här kom på plats”

En stor lättnad att det äntligen finns ett beslut, och att det snart finns långsiktiga spelregler för Europas lantbrukare. Så beskriver Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner känslan efter att EU-parlamentet gett grönt ljus för nästa CAP.

– Det är en stor lättnad att det nu äntligen kommit på plats och att vi får de här långsiktiga spelreglerna, säger Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner.

– Det var på tiden att det här kom på plats. Sen är inte jag jättenöjd med allt som vi röstade igenom och godkände, men det är ju ett resultat av en politisk förhandling och en kompromiss. Den huvudsakliga vinsten är att det nu finns på plats. Det finns mycket bra saker i den nya reformen, men det finns också en del förbättringspunkter, säger Emma Wiesner (C).

Reformen styr bland annat hur EU:s pengar till jordbrukssektorn ska användas, och för Sveriges del handlar det enligt Centerpartiet om sju miljarder årligen för landets lantbrukare och ytterligare pengar i landsbygdsatsningar.

Flera fördelar

Den nya reformen ska vara grönare än föregångaren, och bland annat läggs mer fokus på miljöåtgärder. Något som Emma anser är positivt för svensk del.

– Vi i Centerpartiet drev frågan att mer av pengarna skulle öronmärkas till frivilliga miljö- och klimatfrämjandeåtgärder. Det är i mångt och mycket sådant som det svenska jordbruket redan gör i dag, och gör väldigt bra. Så desto mer av de europeiska pengarna som vigs till det här, desto konkurrenskraftigare ser vi att det svenska jordbruket blir, och desto bättre rustade är de svenska lantbrukarna att ta emot de här stöden.

Nästa CAP ska även vara flexiblare och ge större möjlighet för medlemsländerna att själva utforma sina regler, vilket Emma anser är bra.

– Man har flyttat mer av reglerna från EU-nivå ner till medlemsländerna, just för att kunna anpassa det mer efter exempelvis svenska förhållanden och vilken praxis vi har i jordbruket här. Exempelvis bestäms inte vad en miljöåtgärd är på EU-nivå, eftersom det är så olika mellan medlemsländer, säger Emma och berättar att andra fördelar som hon ser är att en del administrativ börda plockats bort samt att man fokuserar på att stöta unga bönder.

Inte tillräckligt

Det var flera parlamentariker, bland annat från andra svenska partier, som röstade nej eller la ner sina röster i omröstningen. Emma berättar att anledningen var att många anser att den nya reformen inte bidrar tillräckligt ur klimatsynpunkt.

– Det har kommit flera rapporter som visar att jordbrukets nuvarande system inte bidrar tillräckligt mycket till de nya klimatmålen. Men man ska komma ihåg att de här målen sattes efter att CAP börjat förhandlas, så det är snarare politikens långsamhet som gör att det har kommit nya mål under vägen. Det tycker jag man ska ha respekt för. Men man ska ta på allvar att vi måste få en grönare omställning och att jordbrukspolitiken drar i den riktningen.

Emma anser däremot att det hade varit fel väg att gå att rösta nej.

– Det skulle snarare skydda dagens system, och att ovissheten för lantbrukarna fortsatt. Hade vi röstat nej hade man fått skicka tillbaka det till ritbordet och man hade fått förhandla om. Det hade säkert kunnat ta ett år till innan vi hade fått nya regler på plats, säger hon och fortsätter:

– Nu ser vi att den här jordbrukspolitiken som vi röstade för och godkände, den tar ändå viktiga steg i en grönare riktning. Och för min del är det jätteviktigt att komma ihåg att hållbarhet har tre aspekter; ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Går man för hårt på det miljömässiga utan att trygga det ekonomiska och konkurrenskraften för jordbruket så finns inga företag kvar som kan göra den här omställningen.

Du säger att du inte är jättenöjd med allt, har du något exempel?

– Vi hade velat ta bort administrativ komplexitet ännu mer. Vi hade också velat ha ännu mer pengar till miljö- och klimatinsatser, för det är där vi i Sverige är bäst i klassen så vi hade gynnats mycket av det, och det är också bra för klimatet såklart.

Rådet godkänner

Under torsdagen, den 2 december, antog även Rådet formellt CAP-reformen för perioden 2023–2027. Nästa steg är att medlemsländerna senast vid årsskiftet ska lämna sina nationella strategiska planer till EU-kommissionen för godkännande. Den nya reformen träder i kraft 2023, och gäller till och med 2027.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste