Bill Gates bygger kärnkraftverk för klimatet

IT-miljardären Bill Gates är USA:s största ägare av jordbruksmark. Nu ger han sig in i kärnkraftsbranschen med en ny reaktor i den tidigare kolkraftsdominerade delstaten Wyoming.

Bill Gates investerar motsvarande omkring 180 miljarder kronor i ett nytt kärnkraftverk i delstaten Wyoming som ska ge säkrare och billigare el. Foto: Mostphotos

Det är den tyska lantbrukstidningen Agrarheute som rapporterar om Bill gates kärnkraftsprojekt, där han genom företaget TerraPower vill finansiera bygget av sin första moderna kärnreaktor.

Stor investering

Platsen för den nya reaktorn är staden Kemmerer i den av lantbruk präglade delstaten Wyoming. TerraPower är grundat av Bill Gates och enligt Agrarheute genom Gates finansbolag Cascade investment.

Investeringen i Kärnkraftverket beräknas vara i storleksordningen fyra miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 36 miljarder svenska kronor. Enligt TerraPower ska man själva stå för halva kostnaden och den amerikansk staten ska gå in med resterande belopp.

Lägre elpriser

Enligt Agrarheute ser Bill Gates kärnkraften som ett klimatsmart, säkert och planerbart energislag som är en viktig del i lösningen på den globala energiförsörjningen. Samtidigt ska det också bidra till lägre elpriser.  Det nya kärnkraftverket ska stå klart till 2028 och inledningsvis leverera 345 Megawatt, med potential att öka kapaciteten till 500 Megawatt.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste