Nu påbörjas slututbetalningarna av jordbrukarstöden

I dag, den 3 december, påbörjar Jordbruksverket slututbetalningarna av 2021 års gårdsstöd samt flera andra stöd och ersättningar. Målet är att det mesta ska vara utbetalt innan årsskiftet.

Jordbruksverket har påbörjat arbetet med årets slututbetalningar av jordbrukarstöden. Foto: Mostphotos

Totalt är det nästan 10 miljarder kronor som betalas ut till svenska lantbrukare. Enligt Jordbruksverket gjordes några delutbetalningar i oktober, men nu kommer den större delen, vilket motsvarar cirka 7 miljarder, att delas ut. Utbetalningarna kommer ske löpande varje fredag och målet är att minst 95 procent av lantbrukarna har fått sina stöd utbetalda innan årsskiftet.

Det är slututbetlaningar för gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreatursstöd, stöd till unga jordbrukare, djurvälfärdsersättningar, kompensationsstöd, ersättning för ekologisk produktion och miljöersättningar som nu påbörjas.

– Vår plan är att betala ut så stor andel som möjligt med början i december och att så många som möjligt ska få sina stöd utbetalda innan årsskiftet. Länsstyrelserna har jobbat hårt för att nå målet och de har uppnått ett bra resultat, säger Peter Krause, sektionschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Samtidigt påbörjas arbetet med att förbereda nästa periods ansökan om jordbrukarstöd, och enligt Jordbruksverket kommer det inte bli några större skillnader mot föregående år. Man planerar att öppna SAM Internet för ansökningar den 9 februari 2022.

Läs hela utbetalningsplanen här.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 03 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste