Full fart på fullspäckad foderdag

Nordfarm Maskin har under hösten rest runt till olika platser i Sverige där man anordnat foderdagar. Jordbruksaktuellt besökte en av dessa maskinvisningar för att ta del av ett brett utbud av teknik inom foderhantering. 

 

Lucas G Autospire finns i två utrustningsnivåer och med en eller två skruvar i storlekar från 12–24 kubikmeter. Med den två meter breda lastarfräsen kan material från både balar och plansilo lastas. Foto: Björn Schubert


Tillsammans med Traktor Nord utanför Uppsala anordnade Nordfarm maskin en foderdag på Knutby Prästgård den 3 november där maskiner och redskap för foderhantering i alla storlekar visades upp. Maskinvisningen var välbesökt vilket glädjer Richard Kihlstedt, produktansvarig för foderkedjan hos Nordfarm Maskin. 
 

Toppmodellen Autpospire Performance ger 200 hästkrafter på lastarfräsen. Materialet transporteras via en 64 centimeter bred elevator. Lastnings- och blandningsarbetet övervakas av fyra kameror vars bilder visas på en skärm i förarhytten.

Effektiv lastarfräs 

– Det är jätteroligt. Jag tror att det  bland annat kan bero på att de flesta nu stallat in djuren och vill titta på vad det finns för teknik och om det är något man är intresserad av framöver, säger han. 

Visningens stora dragplåster var den självgående och självlastande foderblandaren Autospire från Lucas G som kan effektivisera utfodringen på större gårdar. Maskinen lastar olika material som halm och ensilage både från balar och i plansilo. Lastningen är en av sakerna som utmärker sig hos Autospire. 

– Där har Lucas G framför allt jobbat med en väldigt effektiv lastarfräs där den största modellen ger 200 hästkrafter till fräsmomentet, säger Richard. 

En annan detalj är den automativa körspaken med knappar för mixerns huvudfunktioner som enligt Richard gör Autospire väldigt lättkörd. 

– När man fräser ensilage är 80 procent av körspakens framåtläge inom hastighetsområdet 0–5 kilometer i timmen för att föraren ska kunna köra framåt lugnt och försiktigt vid lastning, säger han. 

Balrivaren Castor finns som buren eller bogserad i storlekar från två till 18 kubikmeter. Balarna matas in mot knivtrumman via en bottenmatta och materialet förs ut via en turbin.

Tre styrfunktioner 

För att kunna manövrera i trånga utrymmen som exempelvis en plansilo är Autospires fyrhjulsstyrning utrustad med tre styrfunktioner, däribland krabbstyrning för att lätt kunna flytta sig bort från silons väggar. Maskinen har totalt tre hydraulpumpar som driver lastarfräsen, mixern och framdriften för att kunna fördela effekten dit den behövs som mest för stunden. 

Utlastningen sker i maskinens bakände och genom att sänka den hydrauliska fjädringen fram så kan utmatningselevatorn höjas ytterligare en bit utöver utlastningshöjden på 80 centimeter. 

Om man går i tankarna att investera i en självgående foderblandare är det enligt Richard viktigt att räkna rätt så att maskinstorleken matchar djurbesättningen eftersom maskintypen är så effektiv jämfört med en traktordriven foderblandare.  

– En gård som har en mixervagn på 40 kubikmeter klarar sig i regel med en självgående blandare på 20 kubikmeter eftersom den är så pass mycket snabbare, säger han. 
 

Halmrivaren C-Kator har ett knivsystem på turbinhjulet för effektiv spridning och ett system för inställning av önskad snittlängd från fyra till 15 centimeter. Både bal- och halmrivarna kan utrustas med sprinklersystem för att minska dammet.

Kniv i turbinen

En annan maskintyp som visades var bal- och halmrivare i både buret och bogserat utförande, och även här har Lucas G detaljer som utmärker företagets produkter.

– Det som utmärker Lucas G är att de har en kniv precis i änden av turbinen som kallas cut-off plate. När materialet skickas ut genom utkastaren kan det ibland finnas material som fastnar och bromsar turbinen, och då finns det en hårt slipad kniv där som skär av det så att det aldrig blir stopp i turbinen, förklarar Richard. 

Balrivarna är också försedda med en bottenmatta som matar in balen mot knivtrumman. Dessa är skarvade i varje medbringare så att man aldrig behöver byta en hel kedja om en del skulle bli sliten.

 

Balupprullaren UBI har en enkel, effektiv konstruktion och finns i fem olika utföranden med allt från fast till tilt- och svängbar ram och balspjut för lastning.

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 05 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste