Varning för extremt högt elpris

Om du trodde toppen var nådd, trodde du fullkomligt fel. Under måndagen (den 6 december) väntas de svenska elpriserna slå alla tiders rekord, igen. 

Det rörliga elpriset i Götaland och Svealand är imorgon sen eftermiddag/tidig kväll hela 6,26 kr per kilowattimme. Till det priset tillkommer moms, energiskatt och givetvis även nätavgifter.

Snittpriset för hela dygnet blir 2,9 kr per kilowattimme. Till det priset tillkommer moms, energiskatt och givetvis även nätavgifter.

Karlshamnsverket
Karlshamnsverket, oljeeldat reservkraftverk.


Du som betalar timpris gör klokt i att planera din elanvänding imorgon. Det kan till och med vara billigare att generera egen el från reservkraftverk. Du som betalar månadspris kan inte göra så mycket, utöver att försöka hålla nere din elförbrukning i december, som ser ut att bli ännu en rekorddyr månad. 

Det har aldrig varit mer lönsamt att elda med ved, flis, halm eller pelletts, så har du den möjligheten bör du utnyttja den. 

För att minska din elförbrukning kortsiktigt under de dyraste timmarna kan du se till att köra elektriska maskiner på gården ikväll söndag eller nattetid samt i hushållet programmera tvätt- och diskmaskiner att gå nattetid. Om du har värmepump eller ackumularortankar till annat system, med elpatroner för tillskott, så kan du utan att förlora särskilt många grader i huset tillfälligt ställa ned maxlasten för tillskott (effektvakt) eller koppla ifrån elpatroner. Glöm dock inte att återställa de sen. Värmpepumpen som är mer effektiv kan då gå som vanligt, men din elförbrukning reduceras kraftigt. Rör inte cirkulationspumpar, det är föga besparing. 

Om du har elbil eller eldrivna maskiner på gården så laddar du kanske till timpris för elen. Då gör du klokt i att ladda fullt före kl. 05 inatt. 

Det extrema elpriset förväntas bestå ytterligare någon dag.  

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 05 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste