Tidig julafton för satirikerna

Magdalena Andersson tog vid regeringsbildningen förra veckan tillfället i akt att återskapa posten landsbygdsminister. Tyvärr är det en av de få chanser till förnyelse av regeringen som hon tog.

 

Anna-Caren Sätherberg från Åre är vår nya landsbygdsminister. Hon är riksdagsledamot sedan 2014 och ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse. Hon är tämligen okänd på den nationella arenan och mest meriterad inom landsbygdsutveckling och turism i Jämtland. Förhoppningsvis visar hon sig bli en positiv kraft även för jord- och skogsbruket.

Med sina ministerutnämningar fortsätter Magdalena Andersson traditionen från Stefan Löfvens regeringar, där många ministrar har väldigt låg utbildningsnivå, men omfattande facklig erfarenhet.

Den för jord- och skogsbruket sannolikt viktigaste ministerutnämningen är ut­nämningen av LO:s välkända, tidigare ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till närings­minister. I jordbruket är han känd för sitt legendariska brandtal vid nedläggningen av Findus i Bjuv, ”Inte en ärta…”. Då ville han inskränka Findus ägare Nomad Foods rätt att välja var de ville ha sin verksamhet. Det blev såklart ändå flytt av Findus verksamhet. Men lyckligt­vis har andra tagit vid där Findus slutade. Så som en marknadsekonomi där äganderätten respekteras fungerar.

Elförsörjningen är ett akut problemområde, där skenande priser i spåret av nedläggningen av kärnkraftsreaktorer i både Sverige och Tyskland, drabbar många lantbruksföretag hårt. Här får tidigare socialministern Annika Strandhäll en avgörande roll. Hon gör oväntad comeback i regeringen som klimat- och miljöminister, en mycket viktig post för jord- och skogsbruket. Hon blir ansvarig för frågan om slutförvar av kärnbränsle. En fråga som Löfvens regeringar tycktes sky som pesten. Kanske blir det lättare att ta ett beslut utan Miljöpartiet i regeringen, men samtidigt är Strandhäll känd för att ha uttryckt att serien Chernobyl är en relevant vägvisare i utvärderingen av kärnkraft som energikälla.

Det är en oväntad strategi att försöka lösa tidigare misslyckanden genom att ge förnyat förtroende till ministrar som inte lyckats. För lantbruksföretagare och landsbygdsbor generellt, är säkerheten en viktig fråga. Utländska stöldligors härjningar och enkelheten med vilken stöldgods fortsatt kan föras ut ur landet, förargar med rätta. Osäkerheten är stor ifall någon Polis skulle dyka upp om man hamnar i nöd. Med så få polisstationer med dygnet runt-bemanning och nog med problem i samhällena, räknas utryckningstiden till många i timmar, istället för i minuter. Magdalena Andersson ger Morgan Johansson förnyat förtroende som justitieminister. Det är en gåta.

Nyblivna statsministern Magdalena Andersson har nu maximalt ett knappt år till nästa val. Om hon då får möjlighet att bilda regering igen, får vi hoppas att hon är betydligt djärvare i ministerutnämningarna. Sverige behöver betydligt mer förnyelse i regeringen än så här.

Den här regeringen är julafton för landets satiriker och ståuppkomiker. De kan återanvända gamla skisser  och manus samt se fram emot fortsatta Twitter-grodor ovärdiga någon minister.

Hoppet om förbättring står till att Socialdemokraterna utan Miljöpartiet på axeln, lättare kan finna stöd för viktiga reformer, från andra partier. Det är fullt möjligt.

Stefan Ljungdahl

Artikeln publicerades torsdag den 09 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste