Lyckad utbildning för unga köttbönder

För ett år sedan drog HKScan i gång en ny utbildning för 25 unga köttbönder. Syftet är att öka kompetensöverföringen, underlätta generationsväxling och inspirera fler unga att satsa inom de gröna näringarna. I november i år var det dags för den tredje träffen.

 

I november 2021 var det dags för tredje träffen för HKScans utbildningssatsning på unga köttföretagare. Deltagarna har varit mellan 23–34 år gamla, och verksamma inom såväl gris-, nöt- som lammproduktion. Tanken var att utbildningen nu skulle vara slut, men efter önskemål kommer en fjärde träff anordnas under våren. Foto: Hkscan 


Elisabeth Svensson, affärsområdeschef för lamm och CR gård på HKScan, har varit ansvarig för utbildningen och berättar att idén kom från deras finska kollegor. 

– De drog i gång kanske 1,5 år innan oss, och fann ganska snabbt att det var ett jättebra koncept. Så vi snodde idéen från dem, och skruvade lite på det utifrån våra behov och hur vi ser på det. 

Grundidén är dock densamma. 

– Vi vill bjuda in unga köttbönder från alla produktionsgrenar, och skapa en utbildning med olika teman som vi tror är ­aktuella­ och berör dem, säger Elisabeth och berättar att deltagarna varit mellan 23–34 år gamla. 

Elisabeth menar också att det är ett gyllene tillfälle att nätverka, såväl för deltagarna som för dem själva på HKScan. 

– Vi får chansen att lyssna av hur deras tankar går och hur ser de på oss som företag och industri. Vad har de för frågor, funderingar och ser för behov framåt? Det här med att driva en gård innebär ju stora och långsiktiga beslut.

– Det känns som att man är lite uppe bland molnen för det var så himla lyckat på sista träffen, säger Elisabeth Svensson, affärsområdeschef för lamm och CR gård på HKScan, som varit ansvarig för utbildningen. Foto: Hkscan

Tre träffar

Utbildningen har haft tre träffar, varav de två första blev digitala till följd av pandemin. Under första träffen, som var i november 2020, var gården i fokus. Elisabeth berättar att föreläsarna, som kom från bland annat Ludvig & CO, Tillväxtbolaget och Tobo Solutions, fokuserade på allt från juridik, tillväxt, investeringar, benchmark och omvärldsbevakning till management och nyckeltal. 

– Något som var mycket uppskattat var att vi bjöd in en driven dansk som heter Kim Kjær Knudsen. Hans familj driver grisproduktion i Danmark, men han är också delägare i Nya Skottorp i Halland. Han föreläste om hur de jobbar med sitt managementtänk i grisproduktionen, allt från flöde, beräkningar, nyckeltal och personal till att hitta rätt mål och måltal, berättar Elisabeth och fortsätter:

– Det var jättebra, och passade även på de andra djurslagen. Det är så fundamentalt, så det spelar inte så stor roll om du producerar lamm eller gris. Det är ju samma tänk. Den föreläsningen stack verkligen ut.

Planering av livspusslet

På andra träffen, som var i mars i år, låg fokus bland annat på tips för hur man kan få ihop livspusslet. 

– Vi hade Pelle Nilsson från Esplunda som från sin horisont berättade om att bygga upp företag och gårdar, och att samtidigt vara i livspusslet med småbarn och familj. Hur man kan tänka för att få en rimlig balans och bli framgångsrik på alla plan. Det var väldigt uppskattat.

Man la även fokus på ledarskap och hur det är att ha personal i ett företag.

– Vad gäller med semesterrätt och schemaläggning? Vad har man för skyldigheter och rättigheter som arbetsgivare? 

Köttskola

Under sista träffen, som kunde genomföras fysiskt hos HKScan i Linköping i november, var temat köttkunskap.

– Våra härliga kollegor Benny Granqvist och Mathias Emilsson, som är köttexperter, styckmästare, kock och utvecklingschef, hade en köttskola. Sen hade vi två andra kollegor som beskrev flödet för hur nya produkter kommer till samt hur alla produkter säljs och kommer ut till kund och konsument. 

Elisabeth berättar att tanken var att det sen egentligen skulle vara slut, men eftersom två av träffarna blev digitala till följd av corona och deltagarna uppskattade att träffas kommer ett fjärde kurstillfälle hållas till våren.

– Jag ska fundera lite på vad som kommer bli för tema, men det blir här hos oss på HKScan i Kristianstad. Sen ska vi även börja bjuda in nya unga köttbönder till en ny omgång.

Vad hoppas du deltagarna tar med sig hem?

– Jag tycker att vi på ett bra sätt kunnat visa kedjan som vi jobbar i, och att vi har stor nytta av att kroka arm. Vi behöver gårdar som producerar svensk råvara, men vi är också bra för gårdarna med vår breda kunskap och erfarenhet. Vi har en modern industri och logistik samt att våra produkter och varumärken är kända och uppskattade hos både kund och konsument.

Vad tar du med dig? 

– Det är kul att känna att vi är så nära gårdarna och deras vardag, och kan fånga in det och skapa ett program som blir intressant och utvecklande för dem, avslutar Elisabeth.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste