”Det är jättekul att slakteriet har lite koll på en annan och att man är på väg in i branschen”

En av deltagarna på HKScans utbildning för unga köttbönder var 28-åriga Arvid Ivehag. På gården Djuperåsen, i Grästorp, har familjen grisproduktion, växt­odling och skogsbruk. I dag är det Arvids pappa som driver gården, men ett generationsskifte finns i tankarna, och Arvid tvekade inte när han fick frågan om att delta på utbildningen. 

 

Arvid Ivehag från gården Djuperåsen i Grästorp var en av deltagarna på utbildningen. Enligt honom gav utbildningen både ett nytt bra kontaktnät, med både HKScan och andra unga köttproducenter, samt inspirerande föreläsningar som passade alla inriktningar.Foto:HKscan

– Vår inköpare på HKScan ringde upp mig, och jag nappade direkt. Det är jättekul att slakteriet har lite koll på en annan och att man är på väg in i branschen, säger Arvid.

Han lyfter att det på utbildningen har varit en stor bredd av olika föreläsningar som inspirerat. 

– Man har fått mycket från många håll. Det föreläsarna har pratat om har träffat väldigt bra hos alla tror jag, för vi har ändå varit både gris-, nöt- och lammproducenter. Så det har varit riktigt lyckat. 

Arvid är utbildad lantmästare, men säger att trots att han har haft föreläsningar inom dessa ämnen även under lantmästar­utbildningen så är glad att han tog chansen nu.  

– Repetition är jätteviktigt. Och även att höra det från andra föreläsare, hur de vinklar saker och vad de trycker på som är extra viktigt. 

Enligt Arvid har utbildningen även gett en större förståelse för vad HKScan jobbar med, mer än att slakta och förädla.

– De jobbar ju mycket för oss också på olika sätt, det var nog den största aha-upplevelsen jag fick med mig.

Han är glad att de fick till den sista träffen fysiskt, och hoppas på en fjärde träff, då han menar att även kontaktnätet är en viktig del. 

– Att vi har fått träffats, prata och lärt känna varandra, det är ju halva grejen. Jag tycker det var jättebra att få träffa andra lite yngre som satsar. Men också att få knyta mer kontakter med de på HKScan.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste