Har kunnat leverera trots tuffa utmaningar

Jenny Andersson, ordförande Svensk Fågel, summerar topparna och dalarna från 2021.

Jenny Andersson, ordförande Svensk Fågel. Foto: Carolina Wahlberg

Året som gått – 2021 sett i backspegeln

Jordbruksakutellt bad nyckelpersoner från olika delar av branschen berätta vad som varit årets plus och minus samt dela med sig av sina förhoppningar inför 2022.

Årets plus

–Trots de stora utmaningarna som fågelinfluensa och corona inneburit så har vi i kycklingbranschen med hjälp av tuffa kraven som vi har att förhålla oss till kunnat leverera till konsumenterna. Vi har gjort en hållbarhetsanalys på gårdsnivå, för att belysa det arbetet som görs där och hur vi bidrar till hållbarhet och en levande landsbygd. De som har tagit del av den har varit väldigt positiva. Att andelen svenskt fortsätter öka är glädjande och oerhört viktigt för oss eftersom importen alltid är en utmaning.

Årets minus

– Den höga kostnadsutvecklingen som inte kompenseras hos lantbrukare eller de som arbetar med förädling. Det är helt nödvändigt att följsamheten blir mer direkt, där både handel och konsument måste vara med och betala. Men även regeringen måste vara med på banan så som kostnaderna skenar just nu. Ska vi kunna fortsätta arbetet med att bli mer hållbara och effektiva måste det ju finnas lönsamhet.

Vad hoppas du på inför nästa år?

– Jag hoppas att vi fortsätter på den bana vi jobbar efter, att utveckla oss och bli ännu mer attraktiv för den svenska konsumenten. Och när jag pratar hållbarhet så är det ur ett ganska stort perspektiv. Som bonde på gården är det ju min vardag att jobba med djur, natur och mijö, med inställningen att bidra med alla de här bra värdena som människor uppskattar, men också se till att de kan äta bra och säker mat. Det är ju mitt uppdrag som bonde, tänker jag.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 26 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste