”Det känns skitkul tycker jag”

Björn Bäckström, vd MaskinLeverantörerna, är nöjd över den insats som maskinföretagen gjort under 2021 – ett år då det varit svårt att få fram delar och transporterna inte fungerat som vanligt.

Björn Bäckström, vd MaskinLeverantörerna Foto: MaskinLeverantörerna

Året som gått – 2021 sett i backspegeln

Jordbruksakutellt bad nyckelpersoner från olika delar av branschen berätta vad som varit årets plus och minus samt dela med sig av sina förhoppningar inför 2022.

Årets plus?

–  Människor och företag som arbetar med maskiner har varit väldigt oroliga för att inte få reparationer och service under pandemin, eftersom det ryktats om att det varit svårt att få fram delar och att transporterna inte fungerat. Men trots detta har våra medlemmar, vad jag har hört, lyckats serva och reparera alla maskiner som kunderna har önskat under året. Det tycker jag är fantastiskt, framför allt med tanke på personalbrist och sjukdomar och annat i pandemins tecken. Så maskinföretagen har lyckats hjälpa kunder och maskinägare både inom lantbruk, entreprenad och skogsmaskiner. Det tycker jag är ett väldigt bra betyg till företagen och det känns skitkul tycker jag.

Årets minus?

– I dag är det ju ett stort fokus på energi och miljöanpassningar och det är ju en väldigt viktig bit. Men hur som haver så har energidepartementet på uppdrag av regeringen tagit fram en klimatpremie på maskiner, men utan att överhuvudtaget prata med någon branschmänniska. Man har då satt en gräns på över 102 hästkrafter för att betala ut klimatpremien för en eldriven maskin, men de finns inga maskiner över 102 hästkrafter som går på el i dag och problemet är att batterierna i det fallet skulle bli obeskrivbart stora. Sen är det kunden själv som ska fylla i ansökan för själva premien och det är en krånglig process med en massa maskinfakta som ska lämnas in och dessutom ska kunden också ansöka innan de beställer maskinen. Man har alltså skapat en klimatpremie som ser bra ut för en storlek som inte existerar. Inte ett klimatöre har betalats ut för mobila arbetsmaskiner. Jag har aldrig varit med om maken. Det är precis som att man inte vill betala ut några pengar.

Vad hoppas du på inför nästa år?

– Det finns ju lite moln på himlen. Dels att stålpriserna har gått upp väldigt mycket. Vi har inte så många tillverkare av maskiner längre men det finns många i Sverige som tillverkar tillbehör till maskiner, plogar och annat. Så vi får väl hoppas att det blir balans i kostnaderna för både materialet men också transporterna. Det är framför allt de försenade och fördröjda transporterna nu som ställer till det. Och sedan hoppas jag att den här förbaskade pandemin kan lugna ner sig, men det tror jag alla hoppas ska hända under 2022.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste