"Det som sticker ut mest är foderkostnaden”

Mattias Espert, ordförande Sveriges Grisföretagare, konstaterar att år 2021 började bra, men att corona förde med sig en hel del negativa saker.

Mattias Espert, ordförande Sveriges Grisföretagare. Foto: Emma Sonesson

Året som gått – 2021 sett i backspegeln

Jordbruksakutellt bad nyckelpersoner från olika delar av branschen berätta vad som varit årets plus och minus samt dela med sig av sina förhoppningar inför 2022.

Årets plus?

– Jag har svårt att komma på något positivt med året just nu. Men året började ju i alla fall bra med de effekterna man kunde se av corona, med folks ändrade matvanor. Fler har valt att handla sina matvaror i affärerna och valt att gynna svenskt och det lokala. Svenskarna har visat att de är lojala köpare och det är positivt.

Årets minus?

– Corona har ju även fört med sig en hel del negativa saker. Stater runt om i världen har fört in en massa pengar i samhällen. Mycket av dessa pengar har landat i råvaru- och aktiebörser som har gjort att många av våra insatsvaror har skjutit i höjden. Det som sticker ut mest är foderkostnaden som är upp cirka 35 procent och som påverkar företagets ekonomi mycket negativt. Även energipriserna har gått upp och ligger på rekordnivåer.

Vad hoppas du på inför nästa år?

- Lägre kostnader på insatsvaror eller en högre notering och fortsatt högt förtroende hos den svenska konsumenten.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 29 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera