”Jag hoppas att lammen ska fortsätta öka”

En liten ökning i antalet får och lamm är något som Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande Svenska Fåravelsförbundet, gläds åt när hon summerar året som gått.

Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande Svenska Fåravelsförbundet. Foto: Carolina Wahlberg

Året som gått – 2021 sett i backspegeln

Jordbruksakutellt bad nyckelpersoner från olika delar av branschen berätta vad som varit årets plus och minus samt dela med sig av sina förhoppningar inför 2022.

Årets plus?

– Det som har varit positivt i år är ju det höga avräkningspriset. Det har ju gett lite mer klirr i kassan till fårbönderna. Sedan ser vi ju en oro just nu med de stigande priserna, så nu är det ju redan uppätet, men det har ju varit positivt. Det har gjort att vi ser en liten, liten ökning i juniräkningen av antalet får och lamm. Det ser vi väldigt positivt på och vi hoppas att det kan hålla i sig. Vi behöver fler får för att kunna producera svenska lamm till våra konsumenter och möta den starkt ökande efterfrågan.

Årets minus?

– De höga kostnaderna vi ser nu hämmar ju den utvecklingen som var positiv tidigare under året. Sedan är ju rovdjuren det största problemet inom lammnäringen. Det är ju den ständigt återkommande negativa frågan, som det måste bli ändring på. Det har varit många stora angrepp under året och skyddsjakter som är beviljade men inga rovdjur fällda. Detta hämmar utvecklingen av näringen och det är för stor osäkerhet för de som vill satsa och som istället kanske väljer att minska ner sin produktion. Det är även svårt för unga att ta sig in eftersom bankerna ifrågasätter kalkylerna. Det beror både på rovdjuren, men också på de dyra stängslen som vi till största del får bekosta själva. Då blir det en väldigt dyr post i kalkylerna.

Vad hoppas du på inför nästa år?

– Jag hoppas att lammen ska fortsätta att öka. Jag har även en dröm om att vi ska få en rovdjursförvaltning som vi kan hantera och som är värd namnet. Att vi kan väga in både livsmedelsstrategi, rovdjursförvaltning och ta hänsyn till varandra. Vi kan ha lite varg, precis som beslutat i rovdjurspropositionen, men vi kan inte ha en fritt växande stam. Vi måste kunna kontrollera den och vi måste få bort rätt djur som gör angreppen.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 01 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste