Hoppas på fler politiker som är intresserade av jordbruket

Johan Karlzén, ordförande Sveriges Spannmålsodlareförening (SpmO), listar plus och minus från 2021.

Johan Karlzén, ordförande Sveriges Spannmålsodlareförening (SpmO). Foto: Stefan Ljungdahl

Året som gått – 2021 sett i backspegeln

Jordbruksakutellt bad nyckelpersoner från olika delar av branschen berätta vad som varit årets plus och minus samt dela med sig av sina förhoppningar inför 2022.

Årets plus?

– Det som känns bra är ju att vi fått högre avräkningspriser, det gillar vi spannmålsodlare. Det är också positivt att närproducerat blivit så populärt, detta ökar efterfrågan på den svenska produktionen vilket är glädjande. Vårens stora export av spannmål i från Sverige har helt klart skapat en bättre balans i landet. Detta har i sin tur påverkat priserna på ett bra sätt. 

Årets minus?

– Det stora minuset är ju att vi inte har haft någon svensk jordbrukspolitik eller någon företrädare för den svenska jordbrukspolitiken. Det tycker jag har varit väldigt negativt. Att vi under de viktiga förhandlingarna om framtidens CAP med EU inte har haft någon landsbygdsminister på plats som har kunnat stötta vårt lantbruk är häpnadsväckande. Sedan är det givetvis tråkigt att skördarna har blivit låga och att vi tappat 20–30 procent av spannmålsskörden under 2021 och på slutet av säsongen har de höga energipriserna inte gjort det mycket roligare.

Vad hoppas du på inför nästa år?

– Jag hoppas att insatsmedlen kommer ner på en rimligare nivå omgående, och att vi får ordning på vår energiförsörjning i världen så att vi får råd att gödsla och tanka våra maskiner. Sedan hoppas vi att riksdagsvalet i år kan påverka så att vi får in politiker som är intresserade av lantbruket. Det är mycket viktigt att få in en lite mer positiv inställning till det svenska jordbruket i regeringen. Kanonväder och en bra skörd vore inte heller fy skam men det önskar vi oss varje år. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 03 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera