”En del samlar på konst och en del samlar på bilar, men vi samlar på betesmarker som vi restaurerar”

Elof Nilsson och sambon Maude Fyrenius driver Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland. De brinner för hållbarhet och att ta hand om det stora naturreservat som de bor vid, genom att låta djuren beta. Nyligen utsågs de även till Årets bonde.

 

Elof Nilsson och Maude Fyrenius på Nors & Bäcks gårdar har utsetts till Årets bonde. Bland annat för sitt arbete med att främja den biologiska mångfalden, med gårdens Krav-certfierade betesdjur. Foto: Sara Ängfors/Krav


Hur känns det?

– Det är fantastiskt. Vi har inte riktigt förstått det ännu! Jag kände att det hade varit jätteroligt att vinna någon av kategorierna vi var nominerade i och det gjorde vi, men det fanns inte på världskartan att vi skulle kunna nå hela vägen fram. Så det är superhäftigt! Vi är jätteglada och jättestolta, säger Elof Nilsson.

Nors och Bäcks gårdar är ett driftsbolag, med två ingående fastigheter. Där Elof och hans sambo Maude Fyrenius äger varsin gård. Efter att ha bott och jobbat på fastlandet flyttade de hem 2003 för att ta över och utveckla företaget som Elofs familj startat.

Gårdarna ligger i Gotlands största naturreservat Hall-Hangvar. Elof berättar att både han och Maude har ett stort intresse för både djur och natur.

– Vi har samlat på oss mycket kunskap kring det här med biologisk mångfald och vad som händer ute på betesmarkerna när det inte finns djur och när det finns djur. En del samlar på konst och en del samlar på bilar. Men vi samlar på betesmarker som vi restaurerar. Det är både vår hobby och verksamhet, som vi förenar på det sättet, säger han.

I företagets besättning finns det 120-130 kor, mestadels renrasiga av rasen charolais. Men det finns även en liten besättning med röd angus.

– Sedan har vi en liten experimentlåda med diverse olika korsningar, som vi testar oss fram med. För att se hur de beter sig och om de beter sig annorlunda mot de rasrena vad gäller härdighet, betesförmåga och produktion, säger Elof.

Långsiktig process

När det kommer till företagsstrategi menar Elof att de jobbar ganska intensivt, både i det korta och det långa perspektivet. Att restaurera betesmarker är inget man gör i en handvändning.

– Utan det är hela tiden ett strävande att ta sig fram år efter år och se hur markerna och djurgrupperna utvecklar sig. Det är en långsiktig process! Den tar energi, men den ger väldigt mycket energi tillbaka också.

Han beskriver deras företag som en specialiserad drift i kombination med vanligt ekologiskt lantbruk.

– Det är inte jättemånga i Sverige som har den här inriktningen. Vi och vår granne här är väldigt stora i det lilla perspektivet. Vi tar hand om nästan 75 procent av Gotlands största natur­reservat, säger Elof.

Det handlar om runt 2 000 hektar som betas av 1 000 djur om sommaren, både nötkreatur och får.

Vad har ni för strategi framåt?

– Vi har inte växt bara för att expandera. Utan vi har expanderat när det har funnit ny betesmark att sköta om. Det är det som styr vårt företag. Nu ska vi slipa på det vi gör. Det brukar vara bra att göra det ibland, säger han.

Med de sagt finns det inte brist på nya projekt. Elof har till exempel köpt till en till fastighet och startat upp ett nytt aktiebolag.

– Det är en gård där det har bedrivits mjölkproduktion i många år.  Vi fick frågan om vi ville sköta den in i framtiden. Där blir det växt­odling och sedan finns det en del fina betesmarker som vi ska restaurera. Vi kommer på sätt och vis att integrera det i det företag som vi har i dag. Det finns ett bra ungdjurstall på gården som vi kommer att ta i drift under 2022.

 

Nors & Bäcks gårdar

Var: Lärbro, norra Gotland

Vem: Elof Nilsson och Maude Fyrenius

Vad: Krav-certifierad uppfödning av köttdjur och lamm. Restaurering av betesmarker på Hall-Hangvar naturreservat.

Aktuellt: Utsedda till Årets bonde och vinnare i kategorin Kött. Bakom tävlingen står förlaget Bergkvist Publishing AB som också ger ut bland annat White Guide Green och Svenska Gastronomipriset. 

Anställda: Jakob Röcklinger och Mats Edward Boman som jobbar ett par dagar i veckan var på gården. Elof beskriver dem som en väldigt viktig resurs på gården. De har stenkoll på verksamheten och alla rutiner, vilket gör det enkelt för Elof och Maude att lämna över verksamheten och bedriva uppdrag utanför gården ibland. 

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 22 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera