”En del samlar på konst och en del samlar på bilar, men vi samlar på betesmarker som vi restaurerar”
Elof Nilsson och sambon Maude Fyrenius driver Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland. De brinner för hållbarhet och att ta hand om det stora naturreservat som de bor vid, genom att låta djuren beta. Nyligen utsågs de även till Årets bonde.
Hur känns det?
– Det är fantastiskt. Vi har inte riktigt förstått det ännu! Jag kände att det hade varit jätteroligt att vinna någon av kategorierna vi var nominerade i och det gjorde vi, men det fanns inte på världskartan att vi skulle kunna nå hela vägen fram. Så det är superhäftigt! Vi är jätteglada och jättestolta, säger Elof Nilsson.
Nors och Bäcks gårdar är ett driftsbolag, med två ingående fastigheter. Där Elof och hans sambo Maude Fyrenius äger varsin gård. Efter att ha bott och jobbat på fastlandet flyttade de hem 2003 för att ta över och utveckla företaget som Elofs familj startat.
Gårdarna ligger i Gotlands största naturreservat Hall-Hangvar. Elof berättar att både han och Maude har ett stort intresse för både djur och natur.
– Vi har samlat på oss mycket kunskap kring det här med biologisk mångfald och vad som händer ute på betesmarkerna när det inte finns djur och när det finns djur. En del samlar på konst och en del samlar på bilar. Men vi samlar på betesmarker som vi restaurerar. Det är både vår hobby och verksamhet, som vi förenar på det sättet, säger han.
I företagets besättning finns det 120-130 kor, mestadels renrasiga av rasen charolais. Men det finns även en liten besättning med röd angus.
– Sedan har vi en liten experimentlåda med diverse olika korsningar, som vi testar oss fram med. För att se hur de beter sig och om de beter sig annorlunda mot de rasrena vad gäller härdighet, betesförmåga och produktion, säger Elof.
Långsiktig process
När det kommer till företagsstrategi menar Elof att de jobbar ganska intensivt, både i det korta och det långa perspektivet. Att restaurera betesmarker är inget man gör i en handvändning.
– Utan det är hela tiden ett strävande att ta sig fram år efter år och se hur markerna och djurgrupperna utvecklar sig. Det är en långsiktig process! Den tar energi, men den ger väldigt mycket energi tillbaka också.
Han beskriver deras företag som en specialiserad drift i kombination med vanligt ekologiskt lantbruk.
– Det är inte jättemånga i Sverige som har den här inriktningen. Vi och vår granne här är väldigt stora i det lilla perspektivet. Vi tar hand om nästan 75 procent av Gotlands största naturreservat, säger Elof.
Det handlar om runt 2 000 hektar som betas av 1 000 djur om sommaren, både nötkreatur och får.
Vad har ni för strategi framåt?
– Vi har inte växt bara för att expandera. Utan vi har expanderat när det har funnit ny betesmark att sköta om. Det är det som styr vårt företag. Nu ska vi slipa på det vi gör. Det brukar vara bra att göra det ibland, säger han.
Med de sagt finns det inte brist på nya projekt. Elof har till exempel köpt till en till fastighet och startat upp ett nytt aktiebolag.
– Det är en gård där det har bedrivits mjölkproduktion i många år. Vi fick frågan om vi ville sköta den in i framtiden. Där blir det växtodling och sedan finns det en del fina betesmarker som vi ska restaurera. Vi kommer på sätt och vis att integrera det i det företag som vi har i dag. Det finns ett bra ungdjurstall på gården som vi kommer att ta i drift under 2022.
Nors & Bäcks gårdar
Var: Lärbro, norra Gotland
Vem: Elof Nilsson och Maude Fyrenius
Vad: Krav-certifierad uppfödning av köttdjur och lamm. Restaurering av betesmarker på Hall-Hangvar naturreservat.
Aktuellt: Utsedda till Årets bonde och vinnare i kategorin Kött. Bakom tävlingen står förlaget Bergkvist Publishing AB som också ger ut bland annat White Guide Green och Svenska Gastronomipriset.
Anställda: Jakob Röcklinger och Mats Edward Boman som jobbar ett par dagar i veckan var på gården. Elof beskriver dem som en väldigt viktig resurs på gården. De har stenkoll på verksamheten och alla rutiner, vilket gör det enkelt för Elof och Maude att lämna över verksamheten och bedriva uppdrag utanför gården ibland.