Framtiden gror i de gröna näringarna

Krönika: 2021 var ett år som nästan växlat mellan halvtomt och halvfullt. Ständigt en smula smolk men också flera moln med silverkanter. Det var ett år där mycket började gå åt rätt håll men alldeles för långsamt eller i fel ordning.

 


Cop26 var en besvikelse som överträffade mina förväntningar genom att till slut tydligt – likt Harry Potter våga nämna Voldemort – eller fossilerna i det här fallet vid namn men stanna vid att bara fasa ned i stället för ut.

När IPCC till slut tog upp hur samma gas kan ha olika klimateffekt, beroende på källan, så verkar 103 länder missat det när de skrev på metanlöftet.

När tyckare tryckte till torv, skog och djurhållning på bästa sändningstid svarade opinionen med att gilla oss och politiken med att lyfta landsbygden.

När man till slut kom överens om skog och strandskydd blev det ”svensk riksdag” av hela historien.

Eller ta insatsvarorna. Jag kan bara försöka föreställa mig hur hemskt det måste kännas när alla kostnader rusar i höjden och intäkterna ligger still. Samtidigt visar nästan all data och statistik hur fantastiskt duktiga Sveriges lantbrukare är på att göra stordåd av nästan ingenting (föreställ er vad som skulle uppnås med vettiga villkor!). Denna extra börda på bonden är så klart ingenting jag önskar - bättre att kliva rakt in i framtidens fotosyntesekonomi - men är de några som har talang och tränat hårt på dessa omställningsutmaningar är det Sveriges bönder.

Bortsett covid-krisens alla förgreningar har klimatkonsekvenserna fått ännu tydligare konturer. Så gott som alla andra får det mycket svårare än oss. Till och med den gamla istiden visar sig bidra till vår geografiska flax genom att ha skrapat fram nya bördiga jordar och genom att lyfta land ur havet snabbare än havet stiger.

Direkt inpå känns 2021 som ett rätt slitigt menlöst år, men med lite distans kommer vi nog se att det var då det vände. All verklig förändring kommer smygande och känns vinglig till en början. Framtidens frön ligger länge dolda och även de spirande första bladen är mjukt ljusgröna. Men den planta som satte nya rötter 2021 kommer spräcka fossila asfaltshinder och bära upp framtidens hållbara välfärdssamhälle.

 

Jens Berggren
Hållbarhetsexpert LRF

Artikeln publicerades torsdag den 30 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste