Många hästar är oregistrerade

Den första oktober 2021 skulle alla hästar i Sverige vara registrerade på den anläggning där de hör hemma. Men hittills har bara en tredjedel registrerats rapporterar SVT Västernorrland.

Enligt SVT har bara en tredjedel av alla hästar i Sverige registrerats på den anläggning där de står. Trots att det är en ny lag sedan oktober 2021. Foto: Carolina Wahlberg

Enligt EU-reglerna, som Sverige var näst sista EU-land att tillämpa, ska hästar som hålls på en anläggning i Sverige vara registrerade. Tanken bakom registreringen är att man i händelse av till exempel ett stort sjukdomsutbrott bland hästar lättare ska kunna genomföra en smittspårning.

Registreringen görs via följande e-tjänst på Jordbruksverkets hemsida: https://jordbruksverket.se/djur/lantbruksdjur-och-hastar/hastar/registrering-och-markning-av-hastar-samt-hastpass

Varje häst behöver sitt unika UELN-nummer för att registreringen ska kunna slutföras.

Enligt Helen Lögblad, länsveterinär i Västernorrland är det bra med nya regler, men hon vittnar om att en del haft svårt att registrera på rätt sätt och få fram rätt nummer som man behöver ha.

– Har man problem med det kan man som regel vända sig till sin hästpassutfärdande förening. De ska kunna ge besked om vad numret är, säger Helen till SVT.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste