John Deere presenterar autonom standardtraktor

Enligt John Deere jobbar dagens lantbrukare under en ständig press att få ut mer av sina åkrar med mindre resurser. För effektivare lantbruk presenterar man därför en helt autonom standardtraktor för jordbearbetning.

När jordens befolkning stadigt ökar behövs också alltmer livsmedel. John Deere presenterar därför en autonom 8R-traktor som outtröttligt och utan fysisk förare kan öka effektiviteten med bibehållen precision ute på gårdarna. Foto: Skärmavbild Youtube

Hos John Deere menar man att lantbrukare i dag har flera stora utmaningar som personalbrist, korta tidsfönster och behovet att öka skördarna på ett kostnadseffektivt sätt med minde insatsvaror och på en krympande åkerareal.

Hög precision

För att hjälpa lantbrukarna att klara dessa utmaningar presenterar John Deere därför en ny autonom standardtraktor som kan köra helt själv i fält genom avancerad kamera- och sensorteknik, med precision ner till en tums (2,54 centimeter) noggrannhet.  

Den självkörande traktorn som presenterades under en presskonferens den 4 januari bygger på John Deeres 8R och ska enligt tillverkaren vara tillgänglig på den amerikanska marknaden redan i år.

sex kameror

Traktorn navigerar i fält genom sex kameror med 360 graders vy, vars bilder analyseras mycket snabbt för att kunna stanna traktorn i tid ifall den möter ett hinder. Användaren behöver bara köra traktorn till fältet, sedan styrs och övervakas den via appen John Deere Operations Center Mobile.

Inledningsvis lämpar sig det autonoma systemet enligt John Deere för jordbearbetning som är en tidskrävande arbetsuppgift ute på gårdarna. På sikt ska den autonoma tekniken också kunna appliceras på skördetröskor och fälthackar.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste