Snart kan fler utbildas till veterinärer

Fler utbildningsplatser för djurskötare och veterinärer och höjt hyresbidrag till NordGen i Alnarp. Det har regeringen fattat beslut om i årets regleringsbrev till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

SLU ska nu redovisa en tidsplan för utbyggnadstakten av utbildningarna för veterinärer och djurskötare. Satsningen beräknas kosta 37,5 miljoner kronor och ökar därefter årligen, till 71 miljoner kronor från och med 2027.Foto: Mark Harris

– Tillgången till djursjukvård är viktig för många djurskötare, både privat och för företag. Den nya satsningen vid SLU kommer att bidra till förbättrad tillgång och regeringen kommer fortsatt att följa utvecklingen noga, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S), i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

Väsentlig satsning

SLU ska nu redovisa en tidsplan för utbyggnadstakten av utbildningarna för veterinärer och djurskötare. Som det ser ut nu antar SLU årligen 100 studenter till utbildningen för veterinärer och cirka 100 studenter som vill bli djurskötare. När utbyggnaden är klar är målet att ta emot ytterligare 40 veterinärer och 20 djurskötare varje år. Satsningen beräknas kosta 37,5 miljoner kronor och ökar därefter årligen, till 71 miljoner kronor från och med 2027.

Näringsdepartementet skriver att SLU årligen utbildar många inom yrken som har en stor betydelse i klimatomställningen och att kompetenshöjningen inom dessa yrken är väsentligt för att värna om både välfärden och jobben. I regleringsbrevet framgår det att man för hela SLU avser att utbilda 12 600 helårsstudenter på grund- och avancerad nivå mellan 2022–2024, vilket är en ökning med 600 studenter, jämfört med en nuvarande treårsperiod.

Gemensamma genbanken

Regeringen satsar även på det nordiska arbetet med den gemensamma genbanken och kunskapscentret för genetiska resurser, genom att höja hyresbidraget till den nordiska institutionen NordGen i Alnarp med 3,8 miljoner kronor. Under en längre tid har NordGen varit i behov av ett nytt hus som uppfyller moderna arbetsmiljökrav. Byggnationen av ett nytt hus på SLU, Campus Alnarp, utförs av Akademiska Hus och beräknas stå klart i början av 2022.

– Jag är glad och stolt över att Sverige kan bidra till det nordiska samarbetet med ett nytt och ändamålsenligt hus åt NordGen, säger landsbygdsministern.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste