Hallå där Linnéa Johansson som nyligen blivit mjölkbonde på allvar!

I september tog 23-åriga Linnéa Johansson över mjölkproduktionen av sin pappa Bengt, på gården i Degersjön, utanför Umeå. 

 

Linnéa Johansson är 23 år gammal och i höstas tog hon över ansvaret för mjölkproduktionen på familjegården efter pappa Bengt. Gården har drivits av sju generationer sedan 1803. Foto: Privat


– Jag har köpt kossorna och allt som hör till mjölkningen. Men traktorerna och växtodlingsbiten har pappa kvar. Han tyckte att det var bättre att jag skulle komma in i verksamheten lite i taget, än att jag skulle ta ansvar för hela gården själv direkt, berättar Linnéa Johansson. 

När började du intresserad dig för mjölkkor?

– Det var under mitt andra år på naturbruksgymnasiet på Forslunda. Jag ville först läsa inriktning smådjur, men eftersom jag inte var godkänd i engelska så fick jag först börja på lantbruksinriktningen för att sedan byta när jag läst upp betygen. Men när jag hade gått där några veckor så tyckte jag det var så roligt på lantbruksinriktningen. Det var så varierande och det var roligt att vara med alla djuren, att köra traktor och att ta hand om kalvarna. Så jag blev kvar där. 

Intresset för jordbruk och kor växte och Linnéa säger att hon då insåg vilken bra besättning hennes pappa byggt upp i och med ett stort avelsintresse för jerseykor.

– Sista året i skolan bestämde jag mig för att jag skulle ta över gården hemma. Pappa hade tänkt att sluta med jordbruket, men då valde han att ha kvar det när jag visade intresse för att driva det vidare. Så då började han att fixa upp gården och investera för att göra det lite bättre för mig. 

Gården består av 18 jerseykor plus kvigor och kalvar i ett uppbundet system. De senaste åren har man investerat i mjölkräls samt bytt ut mattorna i liggbåsen och golvet i mjölkrummet.  
 

På gården har man fokuserat på renrasig jersey. Något som Linnéa kommer att fortsätta med även framöver. Foto: Privat

Okej start

För tre år sedan tog Linnéa studenten. Efter det läste hon lite olika kurser, bland annat en i växtodling. I somras började förberedelserna för att ta över gården. Hon skaffade F-skatt och började jobba åt pappan för att få in pengar i jordbruket och för att lära sig att bokföra. Den första september var det Linnéa som tog över ansvaret för mjölkproduktionen.

Även om hon har haft lite otur med kalvningarna tycker hon att det har varit en okej start. Och hon tycker att det är bra att hennes pappa fortfarande är med som support. 

– Pappa älskar att mjölka och han älskar kossorna. Det kommer att ta ett tag innan han kommer att släppa det. Men det känns bra att han är med, skrattar Linnéa. 

Varför ville du fortsätta med mjölkgården?

– Jag tycker det är så härligt att jobba med kossorna. När man vaknar upp tidigt på morgonen och man går ut till ladugården och träffar alla fina djuren. Det är roligt att se hur kalvarna växer upp och blir till fina kossor. Hur bra mjölken är och hur kvalitén utvecklar sig. Jag tycker det är intressant att man lär sig att handskas med varje problem och grej som händer. Det är också väldigt varierande.

Avelsarbetet är något som Linnéa känner att hon vill lära sig mer om, för att behålla den fina kvalitén som hennes pappa byggt upp under åren. 

Vad är det bästa med jerseykor?

– Jag tycker att de är jättevackra och att deras mjölk är jättegod! Med tanke på att de är rätt små så är de inte heller jättesvåra att hantera. 

Vad är utmaningen?

– De är så envisa! De gillar att jäklas med varandra. När jag ska ha ut kvigorna brukar det vara en som ställer sig i vägen för alla andra och som motar dem. Så det är lite av en utmaning att jobba med dem ibland. 

Vad har du för plan framåt för gården?

– Jag vill lära mig mer om allt och fördjupa mig i alla delar. Just nu tittar vi på hur man ska tänka när man väljer avelstjurar för att få rätt tjur till de kor som man har. Sedan jobbar vi en del med ekonomidelen. 

Vill du utöka gården?

– Jag tycker att det är lagom och det passar den här gården. Vi har små maskiner och små åkrar. Jag är nöjd så här. 

Om du fick drömma fritt hur skulle du vilja utveckla gården framåt?

– Jag märker nu hur mycket man ska kunna och hur mycket tid allt tar. Men innan jag började på allvar med företaget, då ville jag ha en liten gård med många olika djur och även ha en gårdsbutik. Det var min dröm. 

Om drömmen slår in får framtiden utvisa.

 

– Jag gillar också att odla. Det brukar jag göra varje år och så säljer jag lite grönsaker till byborna, säger Linnéa. Foto: Privat

 

– Vi har många kor som mjölkar över 20 liter, så jag tycker att de presterar väldigt bra, säger Linnéa och trycker även på att kvalitén på mjölken blir extra bra från en jerseyko. Foto: Privat

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 06 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste