Två av tre italienska matvaror som säljs utomlands är förfalskade

Olivolja, pesto, vin, skinka och ost. Falska matvaror är den största illegala marknaden i Italien och beräknas till ett värde av 100 miljarder euro, motsvarande en biljon kronor.

Ett exempel på italienska matvaror som förfalskas är olivolja, som i vissa fall inte ens innehåller några oliver. Men det gäller även ostar, pesto, vin och andra produkter. Foto: Thinkstock

Konsumentorganisationen Coldiretti beräknar att förfalskningen av matvaror i Italien omfattar 100 miljarder euro och det är exporterade matvaror från Italien som misstänks vara hårdast drabbat. Något som bekräftas av Salvatore Pignatelli, chef för NAS, den italienska specialpolis som arbetar för Hälsodepartementet i Italien.

– Man beräknar att två av tre italienska matvaror utomlands är förfalskade. Det står ”Made in Italy” fastän de inte är gjorda här eller så bär varorna falska produktnamn. Till exempel ett dåligt bordsvin får ett annat namn och säljs dyrt, säger han i en intervju med SVT.

Växande industri

Den falska matindustrin växer snabbt i Italien och bara under det senaste året har man på NAS hittat 7 000 matvarufabriker och restauranger där det förekommit oegentligheter och gripit 3 000 personer.

– Vårt kök är ett av världens mest kända och därför oerhört hårt drabbat. Förutom de falska märkningarna förekommer också i hög grad produkter med ett tyvärr rent skadligt innehåll, säger Pignatelli.

Pignatelli visar ett exempel för SVT, en dunk som påstås innehålla extra jungfruolivolja men som i själva verket innehåller en olja som aldrig varit i närheten av oliver.

Förlorade arbetstillfällen 

Totalt sätt beräknar man att 300 000 arbetstillfällen hos seriösa tillverkare går förlorade på grund av matförfalskningarna, som även i hög grad kontrolleras av maffian. Pignatelli säger att man värnar om folks hälsa och om den italienska matens fina anseende och uppmanar konsumenter att handla klokt:

– Kontrollera etiketter, köp maten från seriösa aktörer och inse att om en dyr produkt säljs väldigt billigt så är det troligen inte det du tror i flaskan eller förpackningen.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste