”Det är ett bevis på att det här är den bästa produktionsrasen”

24-åriga Josef Eriksson driver Ekorrbacken Charolais, strax utanför Enköping. Han är stolt uppfödare av charolais, och nyligen vann han tävlingen Nöttoppen till följd av fina tillväxtsiffror på sina dikalvar.  

 

24-åriga Josef Eriksson driver Ekorrbacken Charolais, strax utanför Enköping. Han lyfter vikten av att vara duktig på att göra affärer och att alltid förhandla om priser för att lyckas som lantbrukare. Foto: Carolina Wahlberg


– Jag har alltid haft ett intresse av att ta över och bli lantbrukare. Sedan har det ibland känts lite tufft och utmanande med dålig lönsamhet. Men är det någon gång man ska testa så är det när man är ung, säger Josef Eriksson. 

Han kände dock tidigt att han ville kombinera lantbruket med ett annat jobb och utbildade sig därför till snickare. I dag kombinerar han de båda yrkena vilket visat sig fungera bra. Arbetet vid sidan av gården som snickare har också hjälpt till i uppbyggnaden av företaget och gjort att Josef inte behövt låna så mycket pengar.  

–  Det har varit ett sätt att hålla lånen nere. Jag har plöjt ner mina egna pengar i djur och byggnationer på gården. Jag har köpt en traktor med lite lån, men annars inget.

Gården är Josefs pappas släktgård. Och sedan 2018 är det Josef som har hand om driften. 

– Jag har inte köpt ut någon ännu. Men det är ett mål att äga gården själv framöver, säger han. 

Anledningen till att det blev just uppfödning av nötkreatur var enkel.

– Jag har ett stort djurintresse så jag har alltid velat ha köttdjur. Farsan hade charolais innan, men det var för 15 år sedan. Grannen har också charolais så jag har varit där och hjälpt till innan jag tog över hemma. Så charolais har alltid varit favoriten, säger Josef.
 

Djuren bor i ombyggda befintliga byggnader på gården. 
– Sedan har jag byggt en skrapgång med foderbord under tak. Det funkar bra! Man måste ta vara på byggnader. För det kostar att bygga nytt och att bara låta byggnaderna stå tomma, menar Josef.


Varför?

– Jag tycker att det blir bäst ekonomin med den rasen. De har bäst slaktmognad på kortast tid och det är där ekonomin finns. Charolias som ras är också rätt så lugn. De är rätt så stora och jag tycker att det är roligare att hålla på med stora djur. Det är som med maskiner. Stora maskiner är roligare än små maskiner, skrattar Josef. 

Han började med att köpa in ett par kvigor från avelsbesättningen på Skalltorp i Katrineholm. Sedan har en del djur köpts in från andra avelsgårdar i Skåne. I dag har han 14 kalvande varav 13 kor och en besättning på cirka 40 djur. Målet är att komma upp i 30–40 dikor med kalv. 

Josefs granne föder också upp charolais, och av dem köper Josef tjurkalvar och föder upp till slakt. 

– Sedan har jag några egna tjurar som jag föder upp för att sälja som livdjur. Kvigorna behåller jag för att bygga upp en egen besättning. 
 

Nyligen vann Josef första pris i Gård & Djurhälsans tävling Nöttoppen kategori dikalv. Bra foder och friska djur ser han som framgångsfaktorer för att djuren ska växa bra.

Goda chanser

Under hösten var Josef med i Gård & Djurhälsans tävling Nöttoppen. Där man tävlat i slaktkroppstillväxt för ungtjur, vilket innebär att man räknat ut slaktvikt/slaktålder för samtliga tjurar yngre än 24 månader. För att ge utrymme för att något djur kan ha vuxit lite sämre har man har räknat bort de fem procent lägsta tillväxterna för respektive besättning.

– Jag läste om tävlingen och tänkte att jag nog hade rätt så goda chanser. Så jag tänkte att det kunde vara en kul grej att testa att vara med. Det kostade ingenting och det gick snabbt att fylla i informationen. Sedan är det alltid kul att vinna om man har vinnarskalle, säger Josef.

Tillväxten blev 1016,8 gram per dag, vilket resulterade i förstaplatsen i kategori dikalv. 

– Det var roligt! Jag vet att mina djur kommer upp på nästan 700 kilos vikt på 12,5 - 13 månader. Då har man ganska bra odds om man jämför med korsningsbesättningar. Om man kollar på dem som var i toppen så var tvåan också en avelsbesättning med charolais och trean en blandning men med mycket charolias. Det är ett bevis på att det här är den bästa produktionsrasen. Det är kul! Det är bra reklam för rasen. 
 

Josef har ett stort avelsintresse.
– Målet är att få fram en tjurkalv som jag kan skicka ner för prövning på prövningsstationen i Gunnarp. Vi får se vad som föds i vinter om det blir något lämpligt material, säger han.


Vad är dina framgångsfaktorer?

– Bra foder och friska djur. Vi kör en vallfröblandning som heter Mira 21 med 20 procent klöver i. Det är viktigt att gödsla vallen i tid på våren så att det kommer igång och växer bra. Och skörda tidigt. Vi tar tre skördar beroende på fält och till vilka djur det ska användas, säger Josef och fortsätter:

– Första skörden vill jag ta i slutet av maj. Men i år var det lite stökig vår så det blev fördröjt nästan till 1 juni. Så det var en vecka sent. Djuren växer bra ändå, men kanske inte exakt lika bra. Så det påverkar lite absolut.

Josef tar prover på alla skördarna.

– Det är bra att ta foderprover så att man vet vad man har. Sedan är jag lite nörd och vill hålla koll på allt. Jag hade 190 i protein förra året, i år hade jag 155 i första skörden. Så en vecka påverkar. Värdena sjunker väldigt fort. Energivärdet var 11 MJ i år och 12 MJ förra året. Så det är ändå bra. 
 

Målet är att väga djuren en gång i månaden. Till sin hjälp har han en behandlingsbox med våg och grindar som han samäger med sin granne som också föder upp charolais. 
– Det är ett tips om man är ung företagare att försöka hitta samarbeten av olika slag med sina grannar. Jag tror det är en förutsättning för att kunna lyckas.


Varför håller du på med det du gör?

– Jag är driven, nyfiken och har ett stort intresse. Man måste ha ett jäkla driv för att hålla på och vilja utvecklas. Och man måste vara intresserad av det man håller på med. Har man inte ett intresse så lyckas man inte. Så är det med allt. Har du inte intresse för att fiska får du ingen fisk. 
 

Josef är utbildad snickare och jobbar som det både åt andra och på den egna gården. Han har bland annat byggt ihop den här balvagnen av olika delar för att spara in på kostnader, i stället för att köpa en ny.


Tips till andra unga?

– Var beredd på att satsa! Och tro på det du gör. Det är också bra att ha samarbeten med grannar på olika sätt. Och våga fråga om råd, om man inte vet eller är osäker. Det är bara att satsa! 

En viktig bit i att vara lantbruksföretagare enligt Josef är vikten av att göra bra affärer och att alltid förhandla om priserna. Josef fick till exempel 800 kronor mer per djur när han förhandlade i stället för att bara ta första bästa erbjudande. 

– Jag beställde även salt och mineraler på Lantmännen nyligen. Då sa jag att jag sett att de haft kampanj i höstas om fem procent och frågade om jag kunde få det nu också. Och det fick jag! Så det är bara att köra på och förhandla. 

 

Ekorrbacken Charolais

Vem: Josef Eriksson

Aktuell: Vinnare av Gård & Djurhälsans tävling Nöttoppen i kategorin dikalv. 

Ålder: 24 

Var: Ekorrbacken utanför Enköping

Inriktning: Dikalvsproduktion 

Antal djur: 40

Areal: 20 hektar åker, 35 hektar skog och tillgång till 30 ha bete (eget och samarbeten)

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste