ASF – nu också på italienska fastlandet

På den italienska ön Sardinien har det funnits afrikansk svinpest (ASF) sedan 1978. Nu har viruset även påvisats hos ett vildsvin på fastlandet. 

Ett vildsvin med ASF har påvisats utanför Ovada i norra Italien, cirka 30 kilometer nordväst om Genau och 85 kilometer sydöst om Turin. Grafik: Malin Strandli

Det var i slutet av första veckan 2022 som myndigheterna i Piedmont-regionen i norra Italien bekräftade att ASF nått det italienska fastlandet. Fyndet rör sig om ett vildsvin som hittats dött i Ovada och analyserats. 

Begränsa spridningen

Italien har inrättat krisenheter på lokal, regional och nationell nivå i ett försök att kartlägga huruvida viruset är vida utbrett i regionen eller inte, samt för att begränsa spridningen.  

På phys.org citeras Luigi Icardi som är ställföreträdande hälsoansvarig i Piedmont:

– Vi agerar med yttersta aktualitet, det omedelbara och samordnade genomförandet av kontrollåtgärder bland vildsvin är avgörande i ett försök att begränsa och utrota sjukdomen så mycket som möjligt. 

Oklar smittkälla

De officiella rapporterna säger hittills inget om hur smittan kommit till det italienska fastlandet, men med 80 mil till det närmsta infekterade området i Tyskland är det inte märkligt att det spekuleras kring att den mänskliga faktorn sannolikt är inblandad. 

Enligt Eurostat är Italien EU:s sjunde största grisland med en tamgrispopulation på 8,5 miljoner grisar, att jämföra med Sveriges 1,4 miljoner.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste