Hyllas för god djuromsorg, fina produktionsresultat och framtidstro

HKScan har presenterat vilka gårdar och vilken transportör som tagit hem utmärkelserna Årets Leverantör för gris, nöt och lamm samt Årets transportör 2021. Och det är i Åseda, Bergsjö, Grästorp och Kil som vinnarna hittas.

Hedersomnämnandet Årets leverantör delas årligen ut till tre av HKScans 7 000 djurleverantörer, och man utser en vinnare inom respektive djurslag.

– Vi är mycket stolta över våra svenska gris-, lamm-, och nötleverantörer och vill genom utmärkelsen Årets leverantör lyfta fram den leverantör inom respektive djurslag som vi anser gjort en extra bra insats under året. Det är tack vare HKScans leverantörer som vi kan erbjuda kött- och charkprodukter från bland annat Scan med 100 procent svenskt kött året om, säger Magnus Lindholm, Operativ Chef HKScan Sverige, i ett pressmeddelande.

Årets leverantör Lamm

Marie Tover har tillsammans med sin man Nils-Magnus, Badeboda Gård, utsetts till Årets leverantör Lamm. Maries motto är att ofta ta sig tid att titta på djuren, var noggrann, hitta bra rutiner och ha ett bra grovfoder. Foto: HKScan

Utmärkelsen Årets leverantör lamm tilldelas Marie och Nils-Magnus Tover som driver Badeboda Gård utanför Åseda i Småland. Det var Maries föräldrar som köpte gården, och Marie och Nils-Magnus tog över verksamheten i början på 90-talet. Fram till 2007 bedrev de mjölkproduktion, med 35 kor, men bestämde sig sedan för att prova något nytt och då föll valet på lammproduktion med lamning på vintern.

På gården finns i dag 90 tackor som är korsningar finull/dorset plus texel, och alla lamm säljs till HKScan. På gården har de även 20 herefordkor samt ungdjur, och de brukar 45 hektar åker och 45 hektar bete.

Motivering:

”Marie har ett brinnande djurintresse och engagerar sig i avel, val av raser, utfodring och hon deltar gärna på olika träffar och digitala seminarier. Gården är alltid öppen för besök och det är alltid lika välstädat och uppvisningsbart. Trots en knäoperation fortsatte Marie med sin lammproduktion - hon hyrde in tackorna hos en annan lammproducent och när hon var återställd så fick tackorna flytta hem till Badeboda gård igen. Ett engagemang som man blir extra glad av att höra talas om!"

– Det är trevligt att få priset Årets Leverantör Lamm 2021. Det betyder ju att det är uppskattat allt arbete som görs, men som ingen ser, säger Marie.

Årets Leverantör Nöt

Per och Magnus Johansson driver Skrämsta gård tillsammans med nio anställda. Bröderna har i år utsetts till Årets leverantör Nöt av HKScan. Foto: HKScan

Det är bland annat för sina fina produktionsresultat och utvecklingsvilja som Per och Magnus Johansson som driver Skrämsta gård i Bergsjö, Hälsingland har utsetts till Årets Leverantör Nöt 2021. 

Fram till 2011 hade gården inriktning på dikor, men nu är det mjölkproduktion som gäller. Gården är en av deltagarna i HKScans hållbarhetssatsning Gårdsinitiativet, och man jobbar aktivt för ökad resurseffektivitet och en hållbarare produktion. Bland annat har man genom att byta ut de gamla mjölkrobotarna mot nya, minskat robotarnas elförbrukning med 75 procent. Gården omfattar 700 hektar med både spannmåls- och vallodling, samt en djurbesättning på 380 årskor samt kvigor till slutuppfödning.

Motivering:

”Per och Magnus Johansson som driver Skrämsta gård är både positiva och lyhörda med ett mycket stort driv framåt. Det tar sig uttryck i en vilja att testa nya saker för att öka produktionen och driva verksamheten framåt. Det syns även på slaktresultatet där de levererar en jämn och fin kvalitet till oss på HKScan.”

– Det är hedrande att bli nominerad och vi är mycket stolta över utmärkelsen. Det är roligt att vår strävan för att utveckla företaget och hårt arbete ger resultat som uppskattas, säger Magnus Johansson, Årets Leverantör Nöt 2021.

Årets leverantör Gris

Far och son Roland och Arvid Ivehag på gården Djuperåsen får motta utmärkelsen Årets leverantör gris 2021. Foto: HKScan

Framtidstro, god djuromsorg och stor yrkesskicklighet är tre ord som enligt HKScan beskriver Årets leverantör gris, som tilldelas Roland och Arvid Ivehag, Djuperåsen, Grästorp i Västra Götaland.

På släktgården i Grästorp driver Roland och sonen Arvid slakt- och smågrisproduktion. Gården omfattar 280 hektar växtodling, inklusive arrenden, och 35 hektar skog. På gården odlar de höstvete, höstraps, klöverfrö och havre. Havren som odlas blir foder, och de använder även flera alternativa fodermedel som vassle, bageriprodukter, och gränsmjölk.

Aktuellt på gården är en ombyggnation med målet att öka antalet suggor från 200 till 400.

Motivering:

”På den bördiga åkermarken kring Grästorp i Västergötland driver Roland Ivehag ihop med sonen Arvid en slaktgris- och smågrisproduktion. Den välskötta gården är ett resultat av både yrkesskicklighet, stort intresse och lyhördhet för hur livsmedel ska produceras, inte bara nu utan även i framtiden, och gården är mitt uppe i en stor ombyggnation och expansion. Arvid är en av deltagarna i HKScans nätverk och utbildning för unga köttbönder. Vi på HKScan är stolta att ha Roland och Arvid som leverantörer till oss!”

– Vad roligt, detta hade vi inte förväntat oss! Jag får ödmjukt säga att även fast det kanske inte alltid känns som vi har någon speciell produktion så känns det roligt att kollegor runt om i landet verkar tycka att vi gör något bra, säger Roland.

Årets transportör

Stor yrkesskicklighet och gott djuröga har bidragit till att bröderna Peter och Tomas Lantz som driver Kils Djurtransporter har utsetts till Årets leverantör av HKScan. Foto: HKScan

Årets transportör 2021 är Peter och Tomas Lantz som driver Kils djurtransporter i Kil, Värmland. Enligt HKScan jobbar åkeriet med djuren i fokus, har hög utvecklingsvilja och god kundomsorg.

Kils djurtransporter är inriktat på både nöt-, gris- och lammtransporter, och årligen transporterar företaget runt 6 000 nötkreatur, 12 000 slaktgrisar samt 3 500 får/lamm till HKScans slakterier. Totalt har åkeriet åtta djurbilar och ombesörjer även transporter av livdjur, livkalvar och smågrisar.  

Motivering:

”Bröderna Peter och Tomas Lantz driver Kils Djurtransporter med stor yrkesskicklighet och gott djuröga. Företaget kännetecknas av framåtanda där Peter och Tomas ofta kommer med förslag på lösningar och förbättringar för att samarbetet med dem som affärspartner ska utvecklas framåt. De bidrar även till utveckling inom området genom sin medverkan i HKScans transportörsråd och framöver vill man titta närmare på möjligheten till fossilfria transporter.”

– Detta känns verkligen hedrande och roligt, säger Tomas Lantz.

Om utmärkelserna:

Årets leverantör är ett etablerat hedersomnämnande bland svenska djuruppfödare och vinnarna utses bland HKScans 7 000 djurleverantörer. Nomineringen till Årets leverantör har gjorts av HKScans inköpare, som dagligen är ute och besöker leverantörer, enligt följande kriterier:

  • Bra djuröga och aktivt arbete för att främja djurens naturliga beteende och hälsa.
  • Flexibel produktion med goda och jämna slaktresultat som anpassas till svensk köttkonsumtion.
  • Framåtanda genom kontinuerlig utveckling och nytänk för att förbättra sin verksamhet.
  • Professionell affärspartner som sätter kunden och konsumenternas önskemål i fokus.

Årets Djurtransportör är ett etablerat hedersomnämnande och vinnaren utses bland HKScans djurtransportörer. Genom utmärkelsen vill HKScan förmedla den positiva respons som slakteriet kontinuerligt får från djurleverantörer vidare till transportörerna. Nomineringen till Årets Djurtransportör har gjorts av HKScans transportplanerare, som dagligen har kontakt med inköpare och leverantörer, enligt följande kriterier:

  • Bra djuröga och aktivt arbete för att främja djurens naturliga beteende och hälsa i samband med transport.
  • Framåtanda genom kontinuerlig utveckling och nytänk för att förbättra sin verksamhet.
  • Professionell affärspartner som sätter kunden och djurleverantörernas önskemål i fokus.

Källa: HKScan

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste