Rekordår för Väderstad

Under det finansiella året 2021 nådde Väderstad en omsättning på över fyra miljarder kronor. Vilket var en stark ökning jämfört med föregående år.

2021 var ett bra år för svenska Väderstad som levererade fina försäljningssiffror. I slutet av december presenterade Väderstad även sin nya såmaskin Proceed. Foto: Väderstad

Omsättningen landade på 4,2 miljarder kronor 2021, jämfört med 3,4 miljarder 2020.

– Vi har vuxit med 24 procent men en del av det kommer från det bolag som vi förvärvade i USA i maj. Men även exklusive det förvärvet ligger vi på en tillväxt på 21 procent vilket är fantastiska siffror, säger Nicklas Bjersér, ekonomichef på Väderstad, i ett pressmeddelande.

Bra försäljning

Enligt Väderstad är Ryssland, Kanada, Sverige, Tyskland, Ukraina och England viktiga försäljningsmarknader som alla går väldigt bra.

– Det har varit ett bra år för många lantbrukare med höga spannmålspriser och därmed en högre investeringsvilja. Vi ökar inom alla våra områden; sådd, jordbearbetning och precisionssådd, men vi ser framför allt att vår precisionssåmaskin Tempo fortsätter att ta marknadsandelar på flera marknader, säger Mattias Hovnert, Senior Vice President Sales & Marketing på Väderstad.

Under 2021 har Väderstad vuxit när det gäller antalet anställda. I december månad hade företaget 1 900 personer på lönelistan globalt. Foto: Väderstad

När det kommer till covid-19 har det påverkat en del genom delvis högre materialkostnader och en del materialstörningar. Men vd Mats Båverud tycker att företaget ändå har klarat sig bra och resultatet landar på 403 miljoner kronor, jämfört med 187 miljoner kronor året före.

– Vi har bra ordning i vår produktionsapparat och då kan vi också leverera en sådan här produktionsökning med efterföljande bra resultat. De här pengarna ska vi använda för fortsatt expansion av våra anläggningar i Sverige, Kanada och USA, samt för ännu större fokus på produktutveckling, säger Mats Båverud.

Ny vd på ingång

Snart är det även dags för generationsskifte på Väderstad. Från och med februari 2022 ska Henrik Gilstring axla rollen som vd och koncernchef efter Mats Båverud. Henrik är son till Christina Stark och Gert Gilstring och utgör därmed ägarfamiljens tredje generation.

Läs mer: Generationsskifte på Väderstad

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste