ASF i Italien sätter ytterligare press på marknaden

Beskedet om afrikansk svinpest (ASF) på fastlandet i Italien skakar om marknaden och Danish Crown sänker sin danska notering, som legat stilla sedan vecka 42 2021.  

Två virussjukdomar dominerar utvecklingen på grisköttsmarknaden i Europa; ASF och covid-19. Foto: Mostphotos

30 öre ner från och med måndag 17 januari. Det blev den omedelbara konsekvensen för Danish Crowns slaktgrisavräkning, efter att Italien bekräftat fall av ASF bland vildsvin på fastlandet. 

– Även om det var känt i förväg gick marknaden nästan i stå när upptäckten bekräftades. Våra säljares upplevelse är att i stort sett alla diskussioner om beställningar för de kommande veckorna och månaderna upphörde. Istället ligger fokus nu från dag till dag och vecka till vecka, eftersom alla aktörer väntar på hur mycket priserna på griskött kommer att röra sig över hela Europa, säger Jais Valeur, koncernchef för Danish Crown, i en marknadskommentar från organisationen. 

Hopp inför sommaren

Jais Valeur, koncernchef i Danish Crown. Foto: Danish Crown

Italiens export av griskött rör sig huvudsakligen om specialprodukter. Volymerna är inte särskilt stora, men värdet är desto högre och den italienska exporten till länder utanför EU stoppades i samband med ASF-beskedet.  

Jais Valeur påpekar att det är mycket psykologi bakom rådande press på marknaden, och även om det ser mörkt ut, så kvarstår förhoppningen om att marknaden kommer att vända innan sommaren. 

– Det är paradoxalt, ja nästan vansinnigt, att priset på griskött kan vara så lågt när alla andra råvaror är dyrare än på länge. Det kan dock mycket väl stimulera konsumenternas efterfrågan, och samtidigt förväntar sig analytikerna att grisköttproduktionen kommer att falla i Europa under de kommande månaderna, men det är en klen tröst just nu, säger Jais Valeur.

I skrivande stund har de svenska marknadsledande slakterierna inte offentliggjort sina avräkningspriser inför kommande vecka. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste