Ny precisionssåmaskin från Kverneland

Kverneland har lanserat en ny precisionssåmaskin och en ny funktion till företagets Optima-serie. På så vis ska man öka noggrannheten vid sådd och avkastningen i radodlade grödor.

Kverneland lanserar precisionssåmaskinen Optima F med många valmöjligheter och nya funktioner. Fronttanken DF2 är ett bra tillval ifall gödningen ska placeras i samband med sådd. Foto: Kverneland

Den nya precisionssåmaskinen Optima F kommer med smarta och effektiva funktioner för att kunna öka avkastningen och spara resurser, tid och pengar. Enligt Kverneland fälls maskinen snabbt och lätt ihop från sina sex meters arbetsbredd till transportläge, och tack vare att den fälls ihop parallellt så behöver ingen behållare tömmas före avfärd. Denna process ska göra såmaskinen användarvänlig och spara tid, skriver Kverneland i ett pressmeddelande.

Många valmöjligheter

Ramen på Optima F kan förses med antingen åtta eller tolv höghastighets-såaggregat (SX), eller 16 stycken HD-II såaggregat beroende på vilka grödor den är tänkt att användas till. Kverneland rekommenderar åtta såaggregat för majs med brett radavstånd och tolv för sockerbetor, solrosor, soja eller majs med lite mindre radavstånd. Alternativt 16 HD-II rader om man vill köra smalsådd majs eller raps.

Den parallella ihopfällningen av den nya maskinen är enligt Kverneland en smidig funktion som sparar tid och arbete. Här fälls den ihop från sina sex meters arbetsbredd till sitt transportläge. Foto: Kverneland

Sammankopplade system

Enligt Kverneland är nyckeln till ökad avkastning att placera det flytande gödningsmedlet på rätt avstånd till fröraden i samband med sådd. Detta görs lättast genom att kombinera den nya Optima F precisionssåmaskinen med en fronttank på traktorn. Fronttank, såmaskin och traktor med GPS är sammankopplat via ISOBUS och kommunicerar via systemet GEOCONTROL och GEOSEED. När dessa system är sammankopplade styrs varje enskild rads flöde och kan stänga av ett eller flera såaggregat ifall man kommer snett in på vändtegsdraget, för att undvika övergödning och spara på resurserna.

Genom att de olika systemen samarbetar så kan förbrukningen av både utsäde och gödning minska. Foto: Kverneland 

Justerbart billtryck

Utöver den nya såmaskinsmodellern introducerar Kverneland också ett nytt tillval till alla Optima-modeller i form av en billtrycksjusteringssats som kan regleras mellan 40–100 kilo i tryck mot jorden. Detta gör att man kan anpassa såmaskinen efter jorden som ska brukas. Har man en styvare jord så ökar man trycket och har man en lättare jord så sänker man trycket. Detta görs för att få fröerna på ett konstant djup, vilket enligt kverneland ger en jämn uppkomst och bättre avkastning vid skörd.

Mekanismen för det justerbara billtrycket. Foto: Kverneland

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste