”Man måste stötta upp i den här situationen”

Ett tillfälligt stöd för att lantbrukare ska klara de höga energipriserna. Det efterfrågas av Falkenbergs kommunstyrelseordförande Per Svensson.

Enligt Per Svensson, kommunstyrelseordförande i Falkenberg, behövs ett stöd för att lantbrukare ska kunna hantera de kraftigt stigande energi- och dieselpriserna. Foto: Vilhelm Ektander

Jordbruket sysselsätter många i Falkenbergs kommun, och med stigande priser på bland annat energi och diesel är situationen tuff för många. Därför går nu kommunens styrelseordförande Per Svensson ut och kräver ett tillfälligt stöd för att hjälpa företagen.

– Läget är akut. Bara den senaste veckan har jag tagit emot ett antal samtal där de ser ganska hopplöst på situationen. Elfakturor har tredubblats och dessutom har man drabbats av högre foderpriser, säger Per Svensson (S), till SVT Nyheter Halland.

– Frågan man ställer sig är om man överhuvudtaget ska så i vår, eller om man ska lägga ner sin verksamhet. Så de höga priserna är ett hot mot jordbruksproduktionen, fortsätter han.

Nu hoppas han få gehör från regeringen och riksdagen.

– Vill man ha kvar svensk livsmedelsproduktion, vilket man sagt att man vill i livsmedelsstrategin, så måste man stötta upp i den här situationen. Det gjorde man ju under torkan 2018, och den här situationen håller på att bli precis lika allvarlig.

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S), som lämnar följande kommentar:

– Regeringen följer noggrant utvecklingen för Sveriges bönder och den situation vi nu har med tanke på det höga kostnadsläget, som främst är en effekt av höga energi- och drivmedelspriser och höga priser på insatsvaror.

Se inslaget med Per Svensson här.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste