Nu kan du rösta på Årets matbluff 2021

Nu har Äkta vara presenterat de sex finalisterna som är med i tävlingen Årets matbluff 2021.

Åkta vara presenterar de sex finalisterna i årets upplaga av tävlingen Årets matbluff 2021. Foto: Äkta vara

På sin hemsida listar Äkta vara de matvaror som man kan rösta på i tävlingen fram till den 24 januari. Där finns en beskrivning av varorna samt en bild på deras förpackningar, så att den som är intresserad själv kan gå in och göra sin egen bedömning av om det förekommer någon matbluff eller inte.

Äkta vara är en ideell konsumentförening som driver frågor om ärligare mat och bättre matkvalitet.

Tävlingen kommer att avgöras 26 januari.

 

Finalisterna för Årets matbluff 2021:

Arla: Ekomjölk (fil och grädde)

Verkligen netto noll? Frågar sig Äkta vara om Arlas ekologiska mjölk. Framsidan av förpackningen har en logga som lyder: ”Netto noll klimatavtryck”, vilket kan leda till att konsumenterna tror att mjölken inte har någon klimatpåverkan. Äkta vara skriver att:

"Det finns inga ingrepp man kan göra i en mjölktillverkningsprocess för att göra mjölken klimatneutral. Arla hävdar att deras insatser för att binda och/eller motverka utsläpp av koldioxid gör att de likväl kan använda sig av uttrycket Netto noll klimatavtryck på sina ekologiska produkter, så som mjölk, fil och grädde. Konsumentombudsmannen (KO) tycker annorlunda och har nu stämt Arla inför Patent- och marknadsdomstolen[CW1] .”

Detta ärende har Jordbruksaktuellt skrivit om tidigare. Läs mer här:

Arla stäms för reklam om klimatavtryck

Kan inte begära det av konsumenten

Abba: Enspånsrökta musslor

Att Abbas Enspånsrökta musslor finns med bland finalisterna har enligt Äkta vara att göra med att bilderna på förpackningen:

”…av allt att döma föreställer svensk västkust. Sjöbodar i skärgårdslandskap i blått ger känslan av att musslorna är svenska, men i själva verket är de odlade i Chile. Dessutom färdas de sedan till Korea för beredning och förpackning. Hörde vi greenwashing?”

Gille: Finskorpor mandel

Dessa skorpor från Gille ska enligt Äkta vara innehålla 15 olika ingredienser men inte ett spår av mandel.  

"Eller jo, efter ingredienslistan står kan innehålla spår av mandel.”

Plantin: Olja med smak av svart tryffel

I en liten fin och ”lyxig” flaska, som Äkta vara beskriver det, säljs Plantins olja med svart tryffel för omkring 195 kronor. Men oljan innehåller ingen tryffel, utan endast aromer från andra växter som enligt Plantin ska ge en smak av tryffel. I själva verket innehåller flaskan vanlig solrosolja till extra dyrt pris.

” Ett literpris på nästan 2000: - för solrosolja kan anses som väl magstarkt. Jämfört med andra oljor av samma slag så ligger priset här på cirka det dubbla, så själva prissättningen bidrar här med extra bufflighet då konsumenten luras att tro att detta faktiskt är äkta vara.”

HealthyCo: Chipotle & Lime Mayo

Det här företaget marknadsför sin produkt med hjälp av Tina Nordströms (Mat-Tina) i en tröja med texten ”Choose Wisley”. Men denna mayo innehåller i själva verket varken lime eller chipotle.

Änglamark: Fruktgodingar – jordgubb

Dessa Ekologiska fruktgodingar, innehåller endast 4,5 procent jordgubbar och 1,5 procent jordgubbsjuicekoncentrat. Resten av innehållet består av äpplen från koncentrat. Men på förpackningen syns inga äpplen, utan en stor del av förpackningen täcks av bilder på jordgubbar.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 18 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera