Ny utlysning ska främja ekologiska livsmedel

För att uppnå regeringens inriktningsmål för ekologiska livsmedel utlyser Jordbruksverket nu 16 miljoner kronor till nya projekt.

En ny utlysning som utfärdats av Jordbruksverket ska bidra till att nå livsmedelsstrategins mål för ekologiska livsmedel. Foto: Carolina Wahlberg

Målen som ska uppnås har sin grund i livsmedelsstrategin och innebär att 30 procent av jordbruksmarken ska brukas ekologiskt och den offentliga konsumtionen ska bestå av 60 procent ekologiska livsmedel år 2030.

Utlysningen är uppdelad i två potter, där sex miljoner är tillämpade för försöks- och utvecklingsprojekt, FOU, och 10 miljoner ska gå till projekt med fokus på regler, rådgivning, exportfrämjande samt förädling och försäljning. Det finns även en pott där man kan söka medel för FOU-projekt som avser miljöförbättrande åtgärder inom jordbruket.

Enligt Jordbruksverket kommer regeringsuppdraget och åtgärdsplanen från 2018, aktuella behov som förmedlats av branschföreträdare och en kontinuerlig bedömning av de flaskhalsar som hindrar en positiv utveckling för ekologiska livsmedel ligga till grund för vilka projekt som beviljas stöd. För att ytterligare tydliggöra finns konkreta villkor och kriterier formulerade i utlysningarna.

– Vi har också beaktat att många områden fick stöd i en större utlysning förra året och har därför lagt huvudfokus på åtgärder inom andra områden där behovet av stöttning är stort, säger Åsa Lannhard Öberg, projektledare för ekouppdraget, i ett pressmeddelande.

Mer information om de olika potterna och sista ansökningsdatum hittar du här:

10 miljoner kronor till projekt för regler, rådgivning, exportfrämjande samt förädling och försäljning

6 miljoner kronor till tillämpade försöks- och utvecklingsprojekt, FOU

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 21 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera