Inga förändringar för mjölkpriset i februari

Arlas a contopris för både ekologisk och konventionell mjölk kommer att vara oförändrat i februari.

Arla gör inga förändringar för mjölkpriset i februari. Foto: Mostphotos

Mjölkpriset kommer därmed ligga kvar på januari månads priser, vilket är 434,2 öre per kilo för konventionell mjölk och 511,2 öre per kilo för ekologisk mjölk.

I en marknadsöversikt skriver Arla att höga kostnader på gårdarna utmanar mjölkproduktionen i Europa, som fortsätter att minska. Även i USA ser man en minskning. I Oceanien har i stället vädret, La Nina påverkat produktionen negativt både på Nya Zeeland och i Australien. Enligt Arla är Sydamerika det enda större produktionsområdet som har en fortsatt tillväxt.

Vad gäller ost är den europeiska ostmarknaden fortsatt stabil enligt Arla, och det finns en god efterfrågan. För helmjölkspulver har priset utvecklats åt två håll, i EU har priserna stigit medan de på Nya Zeeland har gått ner vilket har skapat stora prisskillnader mellan de två ursprungsområdena. Även priset på skummjölkspulver har stigit. Tillgången på grädde har ökat, vilket har påverkat smörpriset som är historiskt högt. Detta tillsammans med ett motstånd från dagligvaruhandeln att ta ut inflationen på konsumenterna har hindrat användarna att täcka upp för kommande behov.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 24 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

”AI är spännande och ska hjälpa hela världen medan GMO är bannlyst”

Krönika: Det kom ett mess till mig häromdagen. Min man var ute på åkern för att få ner de sista hektaren korn i marken innan det annalkande regnet. Uppenbart hade den senaste intensiva veckans alla timmar i traktorn gjort att tankarna börjat glida alltmer från gårdens bestyr till omvärldsreflektioner… ”En tanke från traktorn… Visst är det konstigt att AI är spännande och ska hjälpa hela världen medan GMO är bannlyst… Tror nog att AI är värre för den fria mänskligheten…”

 

Kommentera