Ekoförsäljningen gick trögt under 2021

Under förra året backade ekoförsäljningen i dagligvaruhandeln med 5,4 procent jämfört med 2020. Det visar nya siffror från Ekologiska Lantbrukarna.

Enligt Ekologiska Lantbrukarna bör man ha i åtanke att 2020 var ett år som påverkades av pandemin och att en stor del av matkonsumtionen flyttade från restauranger och storkök till det egna hemmet. Foto: Ekologiska Lantbrukarna

Svenskt Ekoindex för kvartal fyra 2021 visar att ekoförsäljningen i dagligvaruhandeln gick trögare förra året jämfört med året innan. Om man mäter skillnaden mellan 2021 års försäljning och 2019 stannar nedgången på 0,6 procent, vilket är en måttlig nedgång i absoluta tal. Sett till de senaste fem åren har ekoförsäljningen ökat i värde med 13,5 procent. Det skriver Ekologiska Lantbrukarna i sin senaste rapport.

– Vad vi kan se i andra undersökningar har det inte med ett minskat konsumentintresse att göra. Tvärtom vill allt fler konsumenter göra hållbara val och köpa produkter som bidrar till god djurvälfärd, ökad biologisk mångfald och ett bättre klimat, säger Gunilla Östangård, marknadsutvecklare på Ekologiska Lantbrukarna, i ett pressmeddelande.

Ekologiska Lantbrukarnas studier bygger bland annat på GfKs konsumentpanel och enligt deras undersökning tyder mycket på att det ofta saknas ekologiska alternativ att välja på. Bland annat inom växande och prisstarka produktsegment så som ost, glass och specialprodukter. En annan faktor är att eko sällan kombineras med andra premiumvärden, förpackningsstorlekar, smaker och fetthalter som efterfrågas av konsumenterna.

Här hittar du hela rapporten för: Svenskt Ekoindex Kvartal 4/2021

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 25 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera