Vill betala mer än marken är värd

I Wales har investerare börjat intressera sig för att köpa jordbruksmark. Syfte är att plantera träd på jordbruksmarken för att sänka sitt eget koldioxidavtryck.

Investerare som vill köpa jordbruksmark i Wales för att plantera träd är villiga att betala mer för marken än vad den faktiskt är värd, i strävan att sänka sitt eget klimatavtryck. Foto: Mostphotos

Runtom i Wales vittnar lantbrukare om att ”mäktiga spelare” med siktet inställt på att sänka sitt utsläpp genom att köpa upp åkermark för att sedan plantera träd där. Enligt uppgifter till BBC ska fastighetsmäklaren Savills ha kontaktat lantbrukare direkt och erbjudit sig att köpa deras mark på uppdrag av investerarna.

En av lantbrukarna som blivit kontaktad är Kyra Somerfield. Hon är 83 år gammal och blev erbjuden att sälja sin familjegård på 220 hektar i Carmmarthenshire, där hon har bott och arbetat i över 60 år. Hon är både irriterad och skakad över samtalet från Savills. Kyra oroar sig över att en del lantbrukare kommer ge med sig alldeles för lätt och att det bördiga jordbrukslandskapet kommer förändras för alltid. 

– Om vi tillåter att man täcker höglandet här med träd, kommer förändringarna leda till att naturen här i Wales inte går att återställa igen, säger hon i en intervju med BBC.

Kyra säger att det känns som att hon och de andra lantbrukarna tas för givet, och att det känns som att de nästan förväntas svara ”ja” på erbjudandena om att ge upp sin mark. Samtidigt förstår hon att mycket pengar står på spel och att en del lantbrukare, varav många i högländerna precis som hon själv börjar bli äldre, i takt med att kraven som ställs på lantbrukare blir allt högre.

– Investerarna är villiga att betala mer än vad marken är värd, så länge de kan få ta över marken, vilket gör att många lantbrukare helt enkelt inte har något bättre alternativ.

Savills har bekräftat att de kontaktat lantbrukare direkt på uppdrag av olika investerare och menar att de har en viktig roll att spela för att möta den walesiska regeringens ambitioner att plantera träd för att sänka sitt netto noll klimatavtryck. 

Bakgrundsfakta

Regeringen i Wales har redan tidigare beslutat att det behöver planteras 86 miljoner träd innan årtiondets slut om ”landet” ska kunna nå sitt netto noll klimatavtryck innan år 2050.

Men den nationella lantbruksföreningen anser att det vore bättre om privatpersoner och företag i stället drog ner på sina utsläpp snarare än att kompensera för dem genom att plantera träd på produktiv jordbruksmark.

Enligt statistik från tre år tillbaka som Farmers' Union of Wales (FUW) sammanställt ligger utländska företag och organisationer bakom 75 procent av de se största planerade trädplanteringarna i Wales.

För trädplanteringar på över 50 hektar (motsvarande 93 fotbollsplaner) krävs enligt BBC en miljökonsekvensbedömning. Men enbart 25 procent av de beömningar som ansökts om kommer från landägare inom Wales.

Källa: BBC

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste