Pöttinger Jumbo 7000 blev årets fodermästare

Farm Machine 2022 juryn har utsett den österrikiske självlastarvagnen Pöttinger Jumbo 7000 till vinnare i kategorin forage collection.

Pöttinger Jumbo 7000 gick som vinnare ur kampen mellan Kvernelands balpress Vicon Fixbale 500 och Krones balplastare Easywrap 165T. Foto: Pöttinger

Enligt den internationella juryn från Farm Machine 2022 så var det en jämn kamp mellan kandidaterna men Pöttinger och deras nya serie Jumbo 7000 drog det längsta strået efter att några testkörningar genomförts. Evelyn Schmailzl var en av jurymedlemmarna som fick testa självlastarvagnen och beskrev den för sina kollegor som en smart och lättmanövrerad vagn som underlättar körningen för föraren.

  • Några nya smarta funktioner och förbättringar som gör att vagnen gick från tävlingen som vinnare:
  • Med 48 knivar på rotorn blir den skurna längden på fodret cirka 34 millimeter.
  • Tack vare bottenbandets två starka motorer med en effekt på 210 kilowatt styck så kan Jumbo 7540 tömma sin fulla last (54 kubikmeter) inom en minut och tio sekunder.
  • Vagnen kan ställas in på tre olika lägen; snabb lastning, medium kompression och hög kompression. Då känner vagnen automatiskt av när det är dags att mata gräset bakåt. Vid hög kompression packar den gräset upp till 400 kilo per kubikmeter.
  • Pickupen kan lätt tas bort ifall man enbart vill använda vagnen till transport, då blir vagnen cirka 500 kilo lättare.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 mars 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera