El och jordbruk i kombination

I Vässlinge utanför Fellingsbro ska Sveriges första storskaliga solcellspark som kombinerar elproduktion och jordbruk byggas.

En agrivoltaisk solpark i tyska Dirmingen. Till sommaren ska Linde energi bygga en anläggning med samma teknik utanför Fellingsbro i Örebro län. Foto: Next2Sun

Genom att använda vertikala, dubbelsida solpaneler med så kallad agrivoltaisk teknik möjliggör man elproduktion samt ett fortsatt brukande av marken för odling av vall.

– Linde energi jobbar långsiktigt och målmedvetet med att öka andelen lokalproducerad, förnybar energi. Vi har noga följt utvecklingen inom solenergi och den agrivoltaiska tekniken gör det möjligt för oss att förena många värdeskapande nyttor, säger Jens Isemo, vd på Linde energi, i ett pressmeddelande.

Bra kombination

Anläggningen kommer att få namnet Solvallen och det faktum att man ska kombinera energiproduktion och fortsatt odling på samma plats ses som positivt.

– Det här projektet bidrar till att lösa en nationell målkonflikt, nämligen den mellan elproduktion och jordbruk. Här kombineras istället dessa intressen på ett effektivt sätt, menar Peter Ström, chef för området elproduktion på Linde energi.

Västerås först

Tekniken med vertikala dubbelsidiga solpaneler är rätt nytt i Sverige. 2020 byggdes den första anläggningen i Sverige vid Kärrbo Prästgård utanför Västerås. Anläggningen där är en del av ett forskningsprojekt som drivs av Mälardalens universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Solkompaniet och som finansieras via Energimyndigheten. 

Läs mer: Först i Sverige med nytt solcellskoncept (reportage om projektet utanför Västerås)

Flera fördelar

Enligt forskningsresultat från agrivoltaiska solparker i USA, så visar tekniken på en ökad produktivitet hos grödorna, plus att panelerna ger skugga vilket leder till minskat behov av bevattning.

Peter Ström säger att de tittar på om de kan knyta ett forskningsprojekt till Solvallen i Vässlingby. Men inget är helt klart ännu.

– En bonus i sammanhanget är att Solvallen inte bara blir länets största markförlagda solpark, utan även Nordens största solpark i sitt slag, säger Jens Isemo, vd på Linde energi, i ett pressmeddelande. Foto: Linde energi

Linde energi har tidigare en solpark, Solhagen i Torphyttan, där de kombinerar solenergiproduktion och djurhållning, då solcellerna är placerade i en hage som betas av får. Denna solcellspark består av traditionellt byggda solcellspaneler, och är än så länge den största markförlagda anläggningen i Örebro län. Men när den nya anläggningen är i drift kommer den trots att antalet paneler blir färre, ha högre effekt, då panelerna är dubbelsidiga.

Bygget av Solvallen är planerat att starta i början av sommaren.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 mars 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera