El och jordbruk i kombination
I Vässlinge utanför Fellingsbro ska Sveriges första storskaliga solcellspark som kombinerar elproduktion och jordbruk byggas.
Genom att använda vertikala, dubbelsida solpaneler med så kallad agrivoltaisk teknik möjliggör man elproduktion samt ett fortsatt brukande av marken för odling av vall.
– Linde energi jobbar långsiktigt och målmedvetet med att öka andelen lokalproducerad, förnybar energi. Vi har noga följt utvecklingen inom solenergi och den agrivoltaiska tekniken gör det möjligt för oss att förena många värdeskapande nyttor, säger Jens Isemo, vd på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Bra kombination
Anläggningen kommer att få namnet Solvallen och det faktum att man ska kombinera energiproduktion och fortsatt odling på samma plats ses som positivt.
– Det här projektet bidrar till att lösa en nationell målkonflikt, nämligen den mellan elproduktion och jordbruk. Här kombineras istället dessa intressen på ett effektivt sätt, menar Peter Ström, chef för området elproduktion på Linde energi.
Västerås först
Tekniken med vertikala dubbelsidiga solpaneler är rätt nytt i Sverige. 2020 byggdes den första anläggningen i Sverige vid Kärrbo Prästgård utanför Västerås. Anläggningen där är en del av ett forskningsprojekt som drivs av Mälardalens universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Solkompaniet och som finansieras via Energimyndigheten.
Läs mer: Först i Sverige med nytt solcellskoncept (reportage om projektet utanför Västerås)
Flera fördelar
Enligt forskningsresultat från agrivoltaiska solparker i USA, så visar tekniken på en ökad produktivitet hos grödorna, plus att panelerna ger skugga vilket leder till minskat behov av bevattning.
Peter Ström säger att de tittar på om de kan knyta ett forskningsprojekt till Solvallen i Vässlingby. Men inget är helt klart ännu.
Linde energi har tidigare en solpark, Solhagen i Torphyttan, där de kombinerar solenergiproduktion och djurhållning, då solcellerna är placerade i en hage som betas av får. Denna solcellspark består av traditionellt byggda solcellspaneler, och är än så länge den största markförlagda anläggningen i Örebro län. Men när den nya anläggningen är i drift kommer den trots att antalet paneler blir färre, ha högre effekt, då panelerna är dubbelsidiga.
Bygget av Solvallen är planerat att starta i början av sommaren.