Få koll på växtskyddsmedlen med Lexikem

Med den nya appen Lexikem från Datalogisk får du full koll på vilka växtskyddsmedel som är godkända. I appen visas även vilka växtskyddsmedel som är på väg att fasas ut. 

 

Appen Lexikem visar status för alla växtskyddsmedel – om de är godkända, under utfasning eller ej godkända - just för den dagen man öppnar programmet. Foto: Datalogisk


I appen används något så enkelt som en grön, en gul och en röd smiley för att visa om det speciella växtskyddsmedlet är godkänt för användning, om godkännandet för medlet har upphört men utfasningstid finns med ett slutdatum för att använda och destruera produkten eller om produkten inte längre är godkänd för användning. Utöver detta hittas även säkerhetsdatablad för växtskyddsmedel, handelsgödsel och ensileringsmedel. 
 

Smileysar i olika färger visar huruvida växtskyddsmedlet är godkänt, under utfasning eller ej tillåtet att använda.

Uppdateras löpande

Uppgifterna i appen uppdateras löpande, ibland flera gånger i veckan, och så fort Kemikalieinspektionen gör några förändringar för något växtskyddsmedel. I appen kan man enligt Datalogisk enkelt söka på olika uppgifter, som preparatnamn eller registreringskod. Det går även att avgränsa så exempelvis endast växtskyddsmedel med utfasningstid visas. 

– Eftersom det är användaren av växtskyddsmedel som är ansvarig för att kontrollera om produkten får användas, är LEXIKEM en snabb hjälp för att kontrollera detta. Framför allt är det ett snabbt sett att se produkter som har utfasningstid, så dessa kan användas innan tiden är slut, säger Per-Olof Klang från Datalogisk, i ett pressmeddelande.

Sista användningsdag

Växtskyddsmedel får enligt Datalogisk normalt en utfasningstid på 1,5 år, vilket gör att man har en säsong på sig att använda upp produkten. Om en produkt inte är använd när utfasningstiden är över måste den lämnas till destruktion. För att slippa slänga dyra produkter är det därför en fördel att ha koll på hur länge olika produkter får användas. 

– Flera växtskyddsmedel får nya registreringsnummer, men behåller sitt namn. Då visar LEXIKEM överskådligt alla versioner av medlet i listan och datum för sista användningsdag om detta finns, säger Per-Olof Klang.

Lätt och överskådligt

Appen kan användas helt fristående, och man betalar för tolv månaders åtkomst i taget. 

– Två månader innan perioden är slut får man en faktura för ny tolv månaders period. Vill man inte fortsätta behöver man inte betala fakturan, tjänsten stoppas då automatiskt.

Vad skulle ni säga är största fördelarna med appen? 

– Lätt åtkomst och överskådlig presentation av information. Man behöver inte leta på flera platser efter preparatens status och säkerhetsdatablad.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 25 mars 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste