Insiderhärva skakar Ica

Flera Ica-handlare misstänks för insiderbrott. Detta i samband med att Ica-handlarnas förbund och AMF köpte ut Ica från Stockholmsbörsen.

En person i Ica-handlarnas Förbunds styrelse misstänkts ha läckt ut information om Icas utköpsbud. Sex andra, varav fem är Ica-handlare är också misstänkta i insiderhärvan. Foto: Mostphotos

Den 10 november 2021 presenterade Ica-handlarnas Förbund och AMF ett utköpsbud på Ica på 534 kronor per aktie. Veckorna innan budet lades rusade Icas aktie, vilket har lett till spekulationer om att det fanns kännedom om det kommande budet, och att man därför köpt upp en massa aktier. När budet sedan presenterades låg det 11 procent över aktiekursen. I januari 2022 avnoterades aktien från Stockholmsbörsen, skriver Dagens Industri.

I förra veckan gjorde polisen en razzia mot Ica-handlarnas Förbund i Stockholm, och karusellen satte i gång. Totalt har sju personer begärts häktade av Stockholms tingsrätt misstänkta för grova insiderbrott. En av dem är med i Ica-handlarnas styrelse, och det är han som åklagaren misstänker ha läckt information om det kommande budet.

Hovrätten avslog

Övriga sex, är alla utom en Ica-handlare. En av Ica-handlarna som driver butik i södra Sverige har överklagat tingsrättens häktningsbeslut till hovrätten. Men hans önskan om att bli släppt på fri fot, eller i alla fall få ta emot besök, har avslagits av hovrätten.

Mannen skriver i sitt överklagande att han förnekar brott.

”Han har haft hjälp med sina placeringar av en mäklare och har inte fått någon insiderinformation, varken muntligt eller skriftligt, inför sina köp. Han har köpt på stigande kursrörelser och sin magkänsla”, uppger mannens försvarsadvokat i överklagandet, enligt Dagens industri.

Allvarlig situation

I ett pressmeddelande kommentarer Ica-handlarnas förbund situationen.

– Vi ser mycket allvarligt på situationen. Vi kommer fortsätta följa den juridiska processen och bistå myndigheterna på de sätt de önskar. Den aktuella ledamoten deltar tills vidare inte i styrelsens arbete, säger Göran Blomberg, vd Ica-handlarnas Förbund.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 28 mars 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste