Krisstödet för lantbrukare missgynnar de som satsat på fossilfria drivmedel

Nu riktas kritik mot beslutet om att sänka dieselskatten för lantbruk och skogsbruk. Eftersom de som kör fossilfritt inte får del av statens stöd.

Ekologiska Lantbrukarna riktar kritik mot att de lantbrukare som valt att köra fossilfritt inte får något stöd av staten. Foto: Thinkstock

Trots att även bränslepriserna för de som kör fossilfritt ökat kraftigt, får de lantbrukare som valt exempelvis HVO-diesel inget stöd. Något som får kritik bland annat från föreningen Ekologiska Lantbrukarna.

Erika Olsson som är lantbrukare och ordförande för Ekologiska Lantbrukarna. Foto: Ekologiska Lantbrukarna

–Att inte omfatta HVO, det mer miljövänliga drivmedlet i den här typen av återbetalning är ju faktiskt att missgynna den som har gått före i en klimatomställning och väljer ett dyrare drivmedel, säger Erika Olsson som är lantbrukare och ordförande för Ekologiska Lantbrukarna i en intervju med SR.

Redan gynnats

Finansminister Mikael Damberg säger att fossilfria drivmedel har gynnats redan tidigare,

– De har ju redan fått skattenedsättning. Om man kör på HVO till exempel så betalar man ju inte dieselskatt idag. Dessutom så har vi ju olika nedsättningar för nya arbetsmaskiner som har lägre utsläpp, vi har stöd för biogasproduktion till exempel, som gynnar mycket av det i lantbruket som vi talar om nu. Men sen är vi beredda att göra mer för det kommer behöva ställas om.

Missgynnar klimatet

Erika Olsson anser att politiken borde stödja lantbruket så att det blir motståndskraftigt mot kriser utan att missgynna klimatet.

– Då ska vi inte försöka åtgärda den här krisen på ett sådant sätt som gör det värre i framtiden.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 april 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste