Vill erbjuda en helhetslösning

Företaget Equicibus har hästägaren i fokus, och erbjuder tjänster för både foder och gödselhantering. På hemsidan kan lantbrukare även auktionera ut sitt grovfoder. 

 

Sandra Åbrodd grundade företaget Equicibus. I dag arbetar fyra personer på företaget och de erbjuder bland annat grovfoderförmedling och gödselhantering. Foto: Privat

Sandra Åbrodd, som grundat företaget, berättar att Equicibus i stort sett består av tre delar – foder, gödsel och strö – och målet är att man vill skapa en helhetslösning för hästägare. 

En av tjänsterna de erbjuder är foderauktioner, där producenter kan sälja sitt hö eller hösilage. 

– Det fungera som vilken nätauktion som helst. Du lägger upp det du vill sälja, lägger ett reservationspris och sen är det fri budgivning, berättar Sandra.

Grovfodret som säljs ska vara analyserat, och all information om fodret hittas i respektive auktion. 

– Där står även vart det säljs så köparen kan beräkna transportkostnaden. Vi samarbetar med flera transportörer, så vi kan i princip transportera över hela Sverige.
 

Fördelar för alla

Enligt Sandra finns det fördelar med foderauktionerna för både säljare och köpare.

– Idéen är att kunden ska känna sig fullkomligt trygg med att det som säljs på auktionen kommer från producenter som är kontrollerade. För producentens del så tar vi hand om hela säljprocessen, så de slipper sköta kontakten med kunder. Och skulle det uppstå problem, som exempelvis reklamationer, så tar vi hand om det.

På hemsidan kan lantbrukare auktionera ut sitt hö eller hösilage. Foto: Isabella Odmark

I dag har de cirka 72 producenter som säljer foder via dem. Sandra säger dock att marknaden varit svajig, och att de därför valt att ta ett uppehåll med auktionerna.

– Men vi kommer göra en ny ansats med auktionerna nu under våren. 

Hur stor del av försäljningen tar ni?

– Det styrs av hur stor kvantitet man har, säljer man exempelvis 700 balar är avgiften ganska låg. Runt fem procent max. Men är det mindre kvantiteter så blir provisionen lite högre.

På hemsidan hittas även priskollen. 

– Vi började med det i höstas, och det var lite för att få koll på hur marknaden ser ut. Vi gick ut med en förfrågan på sociala medier, och så har kunder och andra skickat in vad de har betalat för småbalshö och hösilage, säger Sandra och fortsätter:

– Vi fick en ganska bra bild över hur det ser ut. Runt storstäderna är det betydligt högre priser, och jag skulle säga att det där kan vara mellan tre och fem kronor högre pris. 

Tar hand om gödsel

Sandra berättar att den största delen av företaget är gödselhantering för häststallar, en tjänst som de lanserade förra året. 

– Vi hyr ut containrar, men du kan såklart även hyra en egen, och när den är full så skickar vi ut en bil som tömmer. Just nu har vi 25 containrar ute och de flesta har tömning en gång om året. 

Ett krav för att kunna använda tjänsten är att man använder företagets linströ i boxarna. 

– Det gör att vi har koll på vad som finns i gödseln. Fördelarna med linströ är att det är lätt att mocka och ekonomiskt, om du mockar på rätt sätt. Det komposterar på bara åtta veckor och det odlas utan bekämpningsmedel.

De hyr ut gödselcontainers som de sköter tömningen på. För att kunna använda tjänsten krävs att man använder företagets linströ, eftersom man vill ha koll på vad som finns i gödseln för att kunna sälja den vidare till tredje part. Foto: Sandra Åbrodd

Anledningen till att de vill ha koll på innehållet i gödsel, är att man siktar på att kunna sälja gödseln vidare till en tredje part. 

– Det finns mycket regler kring vad man får göra med gödseln, och ska den säljas som en kommersiell produkt så måste den hygieniseras. Vi satsar på att bli helt och hållet godkända för att sälja till tredje part, för det är där vi ser största lönsamheten och det finns en stor efterfrågan, säger Sandra och berättar att just nu hanteras det som naturgödsel som man låter lantbrukare ta hand om.

Vill odla i Sverige

I dag importeras linet till ströt, men Sandra berättar att de är i startgroparna för att dra igång ett projekt med målet att få hem odlingen till Sverige. 

– Traditionellt har man odlat lin i Sverige för att göra kläder, men sen försvann odlingen av spånadslin i Sverige. Nu får vi importera från Belgien, Frankrike och Holland, som är de stora tillverkarna. Målet med projektet är att vi ska slippa importera och att vi ska bli självförsörjande på linströ, säger Sandra och fortsätter: 

– Det kommer ju bli ett stort projekt, eftersom det är många aktörer som ska vara med. Men vi hoppas kunna köra igång under hösten.

Helhetskoncept

Sandra säger att man lägger stort fokus på att skapa en helhet. 

– Vi har satt ihop ett erbjudande där hästägare kan få både stallstö, foder och gödselhantering via oss. Då har vi koll på vad som finns i gödseln och lantbrukarna som säljer via oss får tillgång till vår kundbas. Vår tanke är att fler ska tjäna på att göra affärer med varandra. Det är affärsidén bakom det hela.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 02 maj 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste